Stimați prieteni, în emisiunea Tradiții de joi, 21 aprilie, de pe toate frecvențele Radio Iași, între 21:03 și 22, relatăm de la manifestarea: „Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”, manifestare ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie, desfășurată, la Iași, în zilele de 9 și 10 aprilie, pe Esplanada Palatului Culturii. Radio Iași – partener media al manifestării.
Organizatori au fost reprezentanții Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi și cei ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”.
Întâi, stăm de vorbă cu muzeograf Ovidiu Focșa, de la Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, cel care ne creionează o imagine a evenimentului – de zilele trecute – de la Iași, amintindu-ne și localitățile de origine ale meșterilor populari; prezentându-ne meșterii populari, conturându-ne meșteșugurile pe care aceștia, cu pricepere și răbdare, le practică; explicând și câteva dintre simbolurile pe care le ilustrează pe ouăle încondeiate.
Apoi, stăm de vorbă cu meșterul popular Valentina Uhrenciuc, profesor de limba și literatura română, originară din Moșna, județul Iași, astăzi fiind pensionară; Domnia Sa ne spune povestea meșteșugului încondeierii ouălor, răspunzându-ne la întrebările – când și cum a învățat(?), oferindu-ne explicații ale simbolurilor pe care le „așterne”, cum frumos ne spune, pe ouă; de asemenea, doamna profesor ne descrie și etapele încondeierii oului, apoi, aproape de final, are un gând de bine și de frumos, pentru toți ascultătorii Radio Iași, cu prilejul sărbătorilor de Paști.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul și sigur am făcut-o – cu interlocuoprii amintiți, dar și cu subiectele pe care ni le creionează, vă invităm să fiți alături de Radio Iași, joi, 21 aprilie a.c., începând cu ora 21 și 3 minute, ascultând emisiunea Tradiții.