În emisiunea de astăzi poposim în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și – despre Casa Rușilor Lipoveni din incinta acestei prestigioase instituții, gospodărie adusă din localitatea Jurilovca, vorbim cu muzeograf Petre Terescenco.
Așadar, arhitectura casei rușilor lipoveni „are ca trăsături specifice unirea sub un singur acoperiş a locuinţei şi anexelor gospodăreşti, utilizarea cu precădere a chirpiciului ca material de construcţie şi a stufului la învelitori. O astfel de casă cu toate anexele gospodăreşti – ansamblu construit în anul 1898 – a fost transferată în muzeu în anul 1963 din comuna Jurilovca, localitate situată pe malul lacului Razim (Razelm). Cele zece încăperi ale sale, cu funcţii diferenţiate, sunt dispuse în unghi drept, celelalte două laturi ale incintei fiind închise de un gard zidit din piatră. În spaţiul interior astfel creat este amplasat cuptorul pentru gătit în timpul verii şi coteţul de păsări”, informații pe care le găsim pe site-ul Muzeului Satului, detalii care descriu, atât de frumos, casa specifică staroverilor (AICI – https://muzeul-satului.ro/planifica-vizita/ce-pot-vedea/expozitia-permanenta-arhitectura-vernaculara/gospodarii/jurilovca-tulcea/)
Până a afla amănunte despre Casa din Jurilovca, vă invităm, dragi prieteni, să audiați o scurtă prezentare a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din capitală, iar cel care ne vorbește, după cum spuneam și mai sus, este muzeograf Petre Terescenco, mulțumindu-i…
Dacă am audiat o succintă prezentare a instituției în care astăzi facem popas, în cele ce urmează – pășim în gospodăria staroverilor din incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, invitatul nostru , muzeograf Petre Terescenco, descriindu-ne gospodăria cu acareturile specifice, conturându-ne și un istoric al acestui select grup etnic, dar ne oferă și câteva explicații despre etnonimul „lipovean”, invitându-vă să ascultați, următoarea secvență, cu atenție:
Reamintim că, în ediția de miercuri, 24 august 2022, a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, după cum bine știți, facem popas în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din capitala țării, mai exact în incinta gospodăriei din localitatea Jurilovca, gospodărie a staroverilor din România.
Dialogăm cu muzeograf Petre Terescenco, cel care continuă a ne descrie gospodăria în care am pășit, cu accent pe creionarea unei imagini a casei din incinta acesteia, casă cu tot ce are ea mai frumos și specific, amintind de acareturile din jurul casei, dar și de rolurile acestora, apoi, invitatul nostru, ne zugrăvește și un tablou al principalelor ocupații ale staroverilor din România.
Vă invit să audiați – cu atenție – pentru că, în exclusivitate, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași, ne sunt aduse informații prețioase despre acest grup etnic select al țării noastre.
Stimați prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, poposim în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și stăm de vorbă cu muzeograf Petre Terescenco.
Împreună cu invitatul nostru pășim în incinta Casei din Jurilovca, Tulcea, datată la 1898, aflând amănunte prețioase despre traiul rușilor lipoveni, ajunși, cu voia Domnului, pe meleaguri românești.
Să ascultăm, așadar, cu atenție:
Gospodăria de la Jurilovca, subiect al emisiunii de astăzi, frumos prezentată de către muzeograf Petre Terescenco, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București… „prin stilul constructiv, elementele decorative şi prin prezenţa masivă a uneltelor de pescuit, constituie un document valoros de viaţă şi muncă a unei populaţii care şi-a găsit în România a doua sa patrie”.
Îi mulțumim domnului Petre Terescenco pentru că și-a deschis – sufletul și inima – pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași, propunându-vă să fiți atenți, să stați alături de Radio Iași, pentru că într-o viitoare ediție a emisiunii Tradiții, emisiune pe care o difuzăm, pe undele Radio Iași, în fiecare seară de joi, începând cu ora 21 și 3 minute, ne va prezenta alte gospodării, frumos amenajate, din incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, vă invit ca, miercuri, 24 august 2022, începând cu ora 20 și 30 de minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/