În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm, întâi, din incinta Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț, acolo unde dialogăm cu muzeograf Florentina Buzenschi, cea care ne prezintă albumul – De la ie la izvod. Cusături tradiționale din Fondul „Elena Niță Ibrian”, Editura „Constantin Matasă”, Piatra-Neamț, 2021.
Următorul popas îl facem în Iași, iar de la evenimentul – Ziua Națională a Iei. Festivalul Iei – „RomânIA Autentică”, manifestare aflată la ediţia a VI-a, desfășurată în Parcul Copou în perioada 24 – 26 iunie 2022, difuzăm două interviuri cu meșterii populari Maria Otavă din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, Neamț și Vasile Filip din Târgu Frumos, Iași.
Înspre finalul emisiunii, de la manifestarea Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, Botoșani, 5 – 7 august, dialogăm cu Iustina Irimia, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, ascultând, apoi… pe Daliana Bejan, referent al Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, aceeași instituție, pentru ca, în final, să audiem pe meșterul popular Aurica Cojocariu, căruia i s-a înmânat titlul de „tezaur uman viu”.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele enumerate, și sigur am făcut-o, teme pe care le creionăm cu inviații amintiți, vă propun ca joi, 25 august 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Dragi prieteni, după cum spuneam mai sus, primul popas îl facem în incinta Muzeului de Etnografie Piatra Neamț, Piața Libertății, nr. 1, acolo unde dialogăm cu muzeograf Florentina Buzenschi, cea care ne prezintă albumul – De la ie la izvod. Cusături tradiționale din Fondul „Elena Niță Ibrian”, volum care a văzut lumina tiparului la Editura „Constantin Matasă” din Piatra-Neamț, în anul 2021.
Florentina Buzenschi ne conturează o imagine a acestui proiect, prezentându-ne conținutul albumului, oferindu-ne amănunte despre biografia Elenei Niță Ibrian, apoi răspunzându-ne la întrebarea – Cui se adresează albumul?… pentru ca înspre finalul dialogului, să ne comunice faptul că „nimic nu trebuie să inventăm, ci trebuie să mergem spre tradiție, spre ceea ce a fost”.
Următorul popas îl facem în Iași, iar de la evenimentul – Ziua Națională a Iei. Festivalul Iei – „RomânIA Autentică”, manifestare aflată la ediţia a VI-a, desfășurată în Parcul Copou în perioada 24 – 26 iunie 2022, difuzăm două interviuri cu meșterii populari Maria Otavă din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, Neamț și Vasile Filip din Târgu Frumos, Iași.
Radio Iași, partener media – de încredere – al manifestării din Dealul Copoului.
Stăm de vorbă, cum spuneam, cu meșterul popular Maria Otavă, originar din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, județul Neamț, cea care ne zugrăvește o imagine a meșteșugului pe care-l practică, încă din copilărie, cu pricepere și răbdare, spunându-ne povestea acestuia.
Meșterul popular Maria Otavă, căreia îi mulțumim pentru că și-a deschis sufletul – pentru dumneavoastră – ascultătorii Radio Iași, ne spune că ceea ce face, atunci când face: „vine din interior, din adâncul sufletului”, pentru ca, imediat, să ne creioneze o imagine a copilăriei cu poveștile acesteia, povești rostite, la gura sobei, de către înaintași.
Meșterul popular Maria Otavă din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, județul Neamț, pe care am găsit-o, la standul din Parcul Expoziției, lucrând, astăzi, ne spune povestea obiectelor, păpuși în cazul de față, păpuși pe care le făurește, cu mâinile dibace. Maria Otavă ne mai spune că, secvențial, în timpul anului, arată și copiilor din comună din tainele meșteșugului.
Stimați prieteni, vă reamintim că relatăm de la evenimentul – Ziua Națională a Iei. Festivalul Iei – „RomânIA Autentică”, manifestare aflată la ediţia a VI-a, desfășurată în Parcul Copou în perioada 24 – 26 iunie 2022, organizată de către reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, în parteneriat cu Asociația ART – Meșteșugurile Prutului.
Radio Iași fiind partener media al manifestării.
În următoarele minute, invităm la dialog pe meșterul popular Vasile Filip, dialog realizat în perioada evenimentului pe care l-am amintit, și – prin intermediul căruia, domnul învățător a cărui ocupație e și – apicultura – ne creionează o imagine a muncii pe care o prestează albina, în perioada verii, dar ne oferă amănunte și despre mierea pe care o aduce la târgurile dedicate tradițiilor meșteșugărești, în același timp vorbindu-ne și de rolul tămăduitor al mierii, invitatul nostru oferindu-ne o adevărată lecție de medicină, pentru că ne punctează, concret și la obiect, rolul fiecarui tip de miere, de parcă ar fi un tămăduitor cu înalte studii medicale, invitându-vă, mai jos, să-l urmăriți:
Dragi prieteni, în ziua de vineri, 5 august, am asistat, la Botoșani, la un interesant simpozion – Tradiție și contemporaneitate, imediat după… la prezentarea cărții – Chișinăul de altădată, autori: Andrei Eșanu, scriitor, profesor cercetător, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române din 2011 și Valentina Eșanu, istoric, volum prezentat de către scriitorul Alexandru Corduneanu, unul dintre coordonatorii proiectului; apoi am asistat la expozeul cărții – Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, scrisă de către etnograf Marcel Lutic, expozeu întreprins de către etnolog Angela Paveliuc Olariu, pentru ca între toate aceste acțiuni să asistăm la premierea meșterului popular Aurica Cojocariu din satul Mihai-Viteazu, comuna Ungureani, Botoșani, cu distincția de TEZAUR UMAN VIU, premieră pentru cultura tradițională din Botoșani, al cărui meșteșug este prelucrarea firelor și fibrelor textile. Despre toate acestea, în cele ce urmează, audiem amănunte de la Iustina Irimia, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani…
Stimați prieteni, de la același eveniment – Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, manifestare culturală, de înaltă ținută, desfășurată în perioada – 5 – 7 august – Radio Iași fiind partener media, în cele ce urmează – o audiem pe Daliana Bejan, referent al Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cea care a lucrat cu rigurozitate, conștiinciozitate, la dosarul meșterului popular Aurica Cojocariu, obținând, din partea reprezentanților Ministerului Culturii, titlul de TEZAUR UMAN VIU.
O audiem, așadar, pe Daliana Bejan, având din partea noastră felicitările cuvenite, vorbindu-ne despre biografia meșterul popular, însă, Daliana amintește un cuvânt adânc, de responsabilitate pentru fiecare dintre noi – „continuitate”, asta arată meșterul premiat, de fapt, o „țesătură a continuității”, de care, cu toții, cât putem, să avem grijă, pentru că în tot și toate e identitatea neamului nostru.
Acum, o audiem pe meșterița noastră., de la premierea, atât de frumos organizată, în cadrul Zilelor Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, manifestare culturală, de înaltă ținută, desfășurată în perioada – 5 – 7 august, Radio Iași fiind partener media, transmițând tuturor felicitările cuvenite pentru organizarea unui astfel de eveniment.
Raportat la subiectele pe care le-am creionat în emisiunea de astăzi, se cuvine a încheia prin cuvintele scriitorului Lucian Blaga: „Cel dintâi lucru la care aspiră un current nou, ce luptă împotriva tradiției, este de a-și crea o tradiție”.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, teme pe care le creionăm cu inviații amintiți, vă propun ca joi, 25 august 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne auzim, online, în orice colț al universului – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Traditiile noastre naționale sunt frumoase și apreciate pe tot globul pământesc.Iia confecționată cu atâta talent și pasiune reprezintă cu onoare tezaurul nostru Românesc Sunt frumoase și trainice peste ani și ani Sănătate și Fericire tuturor care au reușit să ne reprezinte și să ne umple sufletul cu aceste minunate creații unice!