telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Marina Sîrghie, artista din Comunitatea Staroveră Brătești, Iași… miercuri, 26 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute 

Marina Sîrghie, artista din Comunitatea Staroveră Brătești, Iași… miercuri, 26 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute 

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, invităm la dialog pe Marina Sîrghie, originară din Comunitatea Rușilor Lipoveni din satul Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Marina este studentă în anul I la Specializarea Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Astăzi, Marina Sîrghie ne vorbește despre activitatea sa ca studentă, dar ne  prezintă și principalele evenimente, concursuri, activități culturale la care a participat în ultima perioadă și de la care a venit cu premii importante, fiind pasionată de citit, de fotografie, teatru. Muzica este viața Marinei, interpretându-ne, astăzi, în limba rusă – câteva melodii din repertoriul Marinei Devyatova. Marina Sîrghie ne vorbește și despre pasiunea pentru limba rusă. În acest context, în formarea sa, un rol major l-a avut doamna profesoară Galina V. Isaeva. Invitata noastră ne interpretează, într-un mod deosebit, astăzi, în limba rusă, un fragment din – Un erou al timpului nostru, de Mihail Iurievici Lermontov. Înainte de a face cunoștință cu proza lui Lermontov, propun să facem cunoștință cu Marina, încântați fiind de pasiunile acesteia, enumerându-ne concursurile la care a participat, dar și premiile obținute.

AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași

Reamintim că… în ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu Marina Sîrghie, originară din Comunitatea Rușilor Lipoveni din satul Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Marina este studentă în anul I la Specializarea Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. În cele ce urmează, invitata noastră ne povestește despre rolul pe care l-a avut profesorul de limba rusă, în ceea ce privește participarea sa la diferite concursuri, evenimente, manifestări culturale dedicate păstrării, conservării și promovării mărcilor identitare ale Comunității Rușilor Lipoveni din România. Marina Sîrghie ne descrie programul artistic pe care-l stăpânește, cu pricepere și multă răbdare, amintindu-ne și impresiile pe care le-a adunat, în inimă și suflet, cu prilejul ieșirilor sale în Federația Rusă și nu numai. Marina are o voce încântătoare, iar, mai jos, demonstrându-ne aceasta.

AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, dialogăm cu Marina Sîrghie, originară din Comunitatea Rușilor Lipoveni Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. În următoarele minute, invitata noastră ne vorbește despre interpretul preferat, în cazul de față fiind Marina Vladimirovna Devyatova, interpretă de muzică tradițională rusească; apoi, ne creionează o imagine a atmosferei din cadrul orelor de curs, fiind implicată în foarte multe activități culturale, atât în cadrul facultății pe care o urmează, dar și în comunitatea din care face parte. Marina Sîrghie, pentru tinerii din Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, are un gând de bine și de frumos, amintindu-ne că aceștia sunt valoroși, fiind implicați în foarte multe acțiuni culturale, aducându-ne și câteva exemple.

AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași
AUDIO – STUDENTĂ MARINA SÎRGHIE, CRL Brătești, Iași

Raportat la cele pe care le-am zugrăvit în emisiunea de astăzi, închei prin câteva cuvinte care aparțin romancierului german, unul dintre marii scriitori ai secolului al XX-lea, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1929… Thomas Mann, care ne spune că: „Talentul este abilitatea de a-ţi găsi propriul destin”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit – miercuri, 26 octombrie a.c., între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, în orice colț al universului, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

167 de ani de la dezrobirea rromilor (II) – Luni, 27 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 27.02.2023)167 de ani de la dezrobirea rromilor (II) – Luni, 27 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 27.02.2023)

Reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi au marcat una dintre zilele cu semnificaţie istorică pentru comunitatea rromă din România. Așadar, în acest sens, vineri, 17 februarie, începând