În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm… de la prezentarea cărților: Dincolo de zare și Zbor cu aripi frânte, scrise de către interpreta de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, volume lansate, la Iași, sămbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, în incinta Casei Cărții.
Dialogăm, astăzi, întâi, cu Elena Mândru, președinte al Societății Scriitorilor fără Frontiere, aflând amănunte despre statutul asociației, dar și despre principalele activități organizate, în ultima perioadă, la Iași și nu numai.
De la eveniment, astăzi, mai stăm de vorbă cu Mariana Căueșteanu Răciulă, Maricica Mihoianu, Elena Milea, interprete de muzică populară… aflând amănunte concrete despre împletirea cântecului popular cu tradițiile înaintașilor, pentru ca, înspre finalul emisiunii, de la doamna profesor de limba și literatura română Maria Apetroaie, să audiem amănunte concrete despre poezia și proza Marianei Căueșteanu Răciulă.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite, și sigur am făcut-o, teme pe care le prezentăm împreună cu invitații enumerați, vă propun să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții, astăzi, începând cu ora 21 și 3 minute.
Reprezentanții Societății Scriitorilor fără Frontiere au organizat, sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, la Galeriile de Artă din incinta Casei Cărții din Iași, o dublă lansare de carte a interpretei de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, de loc din satul Căuești, comuna Șcheia, județul Iași. Concret, au fost prezentate volumele: Dincolo de zare…, versuri, și Zbor cu aripi frânte, volumul al doilea, proză, cărți care au văzut lumina tiparului la Editura StudIS din târgul Iașilor. Înainte de toate, invităm la dialog pe doamna Elena Mândru, președinte al Societății Scriitorilor fără Frontiere, aflând amănunte concrete despre statutul asociației pe care o coordonează, dar și despre principalele activități organizate, în ultima perioadă, la Iași și nu numai. Invitata noastră ne conturează și o imagine a revistei Asociației – „Moldova literară”, creionându-ne și un scurt portret a doamnei Mariana Căueșteanu Răciulă, interpret de muzică populară.
Dragi prieteni, în cele ce urmează, o invităm la dialog pe interpreta de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, cea care ne oferă amănunte despre cele două cărți ale domniei sale, cu accent pe subiectele surprinse în paginile acestora, dar ne amintește și despre zestrea repertorială pe care a făurit-o, în ultima perioadă, spunându-ne și faptul că are în lucru multe alte melodii populare, cântece în care este reflectată tradiția neamului românesc.
Reamintim că reprezentanții Societății Scriitorilor fără Frontiere au organizat, sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, la Galeriile de Artă din incinta Casei Cărții din Iași, o dublă lansare de carte a interpretei de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, originară din satul Căuești, comuna Șcheia, județul Iași. Concret, la manifestare au fost prezentate volumele: Dincolo de zare…, versuri, și Zbor cu aripi frânte, volumul al doilea, proză, cărți care au văzut lumina tiparului la Editura StudIS din Iași.
Continuăm dialogul cu Mariana Căueșteanu Răciulă, aflând, din următoarea secvență audio pe care o difuzăm, amănunte despre alte melodii populare din zestrea domniei sale, melodii rămase moștenire de la bunica – Maria Ursu, de loc din Borosoiești, comuna Scânteia, ținutul Iașilor, meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. În ton cu toate acestea, Mariana Căueșteanu Răciulă, interpret de muzică populară, scriitor, ne spune și cu ce a încântat publicul prezent la manifestarea care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre.






În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, după cum bine știți, relatăm de la prezentarea cărților: Dincolo de zare și Zbor cu aripi frânte, scrise de către interpreta de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, volume lansate, la Iași, sămbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, în Galeriile de Artă din incinta Casei Cărții. În următoarele minute, de la același eveniment, dialogăm cu interpretele de muzică populară Elena Milea și Maricica Mihoianu… zugrăvindu-ne un tablou al tradițiilor înaintașilor noștri, alături fiind, cu toate aceste mărci identitare, de Mariana Căueșteanu Răciulă. Aflăm povestea straielor populare pe care le îmbracă invitatele noastre, cu accent pe gândurile îndreptate înspre strămoși, dar mai aflăm amănunte concrete și despre cântecul popular pe care-l interpretează, cu pasiune, pricepere și mult talent.
Următorul interlocutor al emisiunii noastre este interpreta de muzică populară Elena Milea din Vaslui, cea care are câteva gânduri de bine pentru Mariana Căueșteanu Răciulă, fiindu-i alături la prezentarea celor două cărți; de asemenea, invitata noastră ne vorbește despre straiele populare, despre cântecul popular, având, pentru tânăra generație, un gând bun de a fi atentă la valorile identitare pe care le avem în zestrea noastră spirituală și nu numai.

După cum bine știți, astăzi, relatăm de la prezentarea cărților: Dincolo de zare, versuri, și Zbor cu aripi frânte, volumul al doilea, proză, scrise de către interpreta de muzică populară Mariana Căueșteanu Răciulă, volume lansate, la Iași, sămbătă, 15 octombrie, începând cu ora 12, în Galeriile de artă din incinta Casei Cărții, Iași. O ascultăm, în cele ce urmează, pe doamna profesor de limba și literatura română Maria Apetroaie, cea care ne vorbește despre cărțile Marianei Căueșteanu Răciulă, cu accent pe firul narativ al romanului Zbor cu aripi frânte, carte în care este țesută o poveste de dragoste, poveste din satul nostru încărcat de tradiții. Să ascultă, dragi prieteni, cu atenție:
Aproape de final, de la doamna profesor Maria Apetroaie… ascultăm amănunte despre romanul – Zbor cu aripi frânte – carte lansată, la Iași, la 15 octombrie, în Galeriile de Artă din incinta Casei Cărții, continuând a ne prezenta firul acțiunii romanului, oferindu-ne și explicațiile necesare pentru titlu acestuia, invitându-vă la a citi această carte, scrisă în ton cu tot ce e prețios în zestrea satului românesc, cu plusuri și minusuri, cu urcușuri și coborâșuri…
Raportat la subiectele pe care vi le-am prezentat, încheiem prin poemul Anotimpuri, de Lucian Blaga… Subt pomii scriși cu frunză rară,/ unde stăturăm, eu și tu,/ zării prin joc de primăvară/ cum umbra sânilor căzu./ O nerăbdare mă pătrunde,/ să văd, prin lunile de foc,/ ce fructe calde și rotunde/ cresc să-mplinească vis și loc.
În speranța că doriți să aflați amănunte despre toate cele prezentate – vă invităm ca, joi, 3 noiembrie 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne putem auzi – online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/