telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Hoarda și Oastea… prezentată în cadrul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza”… miercuri, 9 nov. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute 

Hoarda și Oastea… prezentată în cadrul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza”… miercuri, 9 nov. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute 

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la MANIFESTĂRILE prilejuite de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ. Temele de dezbatere au fost: Destinul Cantemireștilor în Rusia; Vizita lui Petru I la Iași (1711) și Vaporul cu filozofi”. Un secol de la expulzarea din Rusia a reprezentanților intellighenției ruse. În deschiderea emisiunii de astăzi, domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov, șef al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, ne creionează o imagine completă a evenimentelor desfășurate în cele două zile. Așadar, întâi, aflăm amănunte despre temele prezentate în cele două zile de manifestări. Să ascultăm, așadar, cu atenție:

AUDIO – Prof. univ. Leonte Ivanov

După cum bine știți, astăzi, relatăm de la MANIFESTĂRILE PRILEJUITE de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ. În cele ce urmează, domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în filologie, ne conturează o imagine completă a manifestărilor culturale din cele două zile – 27 și 28 otombrie – pentru ca imediat să vorbim despre cartea – Hoarda și Oastea, volum conceput, realizat și îngrijit de către profesor universitar, doctor în filologie, Livia Cotorcea de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultățiii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ALFA din Iași. Despre volum ne vorbesc profesorii Gabriel Mardare și Livia Cotorcea. Acum, vă invit să ascultați amănunte despre ziua a doua a SIMPOZIONULUI ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ.

AUDIO – Prof. univ. Leonte Ivanov

În cele ce urmează, de la MANIFESTĂRILE PRILEJUITE de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ „Petru Caraman”, îl ascultăm pe domnul profesor Gabriel Mardare, specialist în filologie, cel care ne conturează, întâi, o imagine a activităților culturale desfășurate, în Iași, și nu numai, în ultima perioadă, pentru ca, mai apoi, să ne zugrăvească un portret al scriitorului Livia Cotorcea, cu accent pe două cărți ale domniei sale: Căutând desăvârșirea și Hoarda și Oastea. Despre cea din urmă, facem precizarea că „adună în coperțile sale două texte poetice medivale – Istoria secretă a mongolilor și Cântec despre oastea lui Igor, cărora li s-a aprobat valoarea în literatura universală, un excurs istoric și un studiu comparativ, textual și istoric, semnate de cunoscutul istoric și etnolog rus Lev Gumiliov”. În acest context se cuvine a continua a cita din nota ediției, pentru a vă lămuri în ceea ce privește cartea de față, și totodată pentru a vă stârni interesul de a o căuta, citi, analiza și, mai apoi, de a comenta asupra identității spațiilor la care facem referire. Așadar, „probabil că unor cititori li se va părea cel puțin curioasă alăturarea tuturor acestor scrieri, care, pentru noi, ilustrează nu doar un înalt nivel literar și poetic, dar și un prilej de a intra în spațiul ideatic privind probleme ca identitatea și vecinătățile ei care, în timp, îi pot forja chipul și individualitatea. Nu mai puțin, textele respective pot sugera destule în privința unui ethos, marcat de cruzimi inimaginabile, dar și de valori morale greu de găsit în lumea actuală, propunându-ne, în același timp, aspecte revelatoare privitoare la idea, fizionomia și trăirea instituției regalității de către popoarele turco-tătare-mongole și slave orientale”. Propun să-l ascultăm pe domnul profesor Gabriel Mardare, pentru ca, imediat, doamna profesor Livia Cotorcea să ne lămurească în ceea ce privește cartea – Hoarda și Oastea, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ALFA din Iași.

AUDIO – Prof. univ. Gabriel Mardare

Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la MANIFESTĂRILE PRILEJUITE de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI DE SLAVISTICĂ „Petru Caraman” a Facultății de Litere.

După cum bine știți, vorbim despre cartea Hoarda și Oastea, carte care cuprinde două texte literare – Istoria secretă a mongolilor, tradusă la noi, pentru prima dată, de către Radu Părpăuță și Cântec despre oastea lui Igor, în versiunea Liviei Cotorcea, specialiști în filologie, volum însoțit de două texte excepționale semnate de către gânditorul rus Lev Gumiliov: Geneza evenimentelor, respectiv Istoria „secretă” și istoria „vizibilă” a mongolilor în secolele XII-XIII.

Volumul de față face parte dintr-un proiect editorial de traduceri, mai amplu, despre care… în cele ce urmează, doamna profesor Livia Cotorcea ne oferă mai multe amănunte. De asemenea, doamna profesor, în următoarele minute, ne oferă detalii concrete despre cartea – Hoarda și Oastea – invitându-vă să ascultați, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, pentru dumneavoastră, ne sunt oferite informații concrete.

AUDIO – Prof. univ. Livia Cotorcea

Dragi prieteni, astăzi, după cum ați constatat, am vorbit despre cartea – Hoarda și Oastea – volum care cuprinde două texte literare – Istoria secretă a mongolilor, tradusă la noi, pentru prima dată, de către Radu Părpăuță și Cântec despre oastea lui Igor, în versiunea Liviei Cotorcea, specialiști în filologie, volum însoțit de două texte excepționale semnate de către istoricul rus Lev Gumiliov: Geneza evenimentelor, respectiv Istoria „secretă” și istoria „vizibilă” a mongolilor în secolele XII-XIII.

Într-o viitoare ediție a emisiunii noastre, domnul profesor Leonte Ivanov, ne creionează un portret al gânditorului rus Lev Gumiliov, cu accent pe opera sa, dar ne va oferi alte amănunte despre cartea – Hoarda și Oastea – volum apărut, anul acesta, la editura ALFA, prilej de a fi alături de noi, de Radio Iași, în fiecare seară de miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute.

În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca, astăzi, miercuri, 9 noiembrie a. c., între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, să urmăriți emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, în orice colț al lumii, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

One thought on “Hoarda și Oastea… prezentată în cadrul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza”… miercuri, 9 nov. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute ”

  1. Sincere mulțumiri Doamnei prof.universitar Dr Livia Cotorcea pentru cartea,,Hoarda și Oastea prin care prezintă informații istorice despre geneza popoarelor mongole, turci, tătări, ruși și contribuie la îmbogățirea culturii naționale istorice.Aceasta emisiune realizată de Domnul Jurnalist Dumitru Șerban este necesară, iubită de ascultătorii români.Felicitari și multă sănătate!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post