În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, manifestare desfășurată la București în Pavilionul B2 Romexpo. Evenimentul a avut loc în perioda 7 – 11 decembrie 2022.
Concret, în ziua de 9 decembrie anul trecut… începând cu ora 15 am asistat la prezentarea Albumului – Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul, de Anca Libidov, profesor de Limba și literatura română, doctor în istorie.
Așadar, sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România au lansat cartea pe care am amintit-o prin inermediul căreia s-a dorit omagierea unuia dintre marii sportivi ai planetei, de șapte ori medaliat olimpic, dintre care de patru ori cu aur… având în palmares alte 22 de medalii mondiale, iar de nouă ori urcând pe prima treaptă a podiumului. Vorbim, în exclusivitate, pe undele Radio Iași, despre nimeni altul decât despre Ivan Patzaichin, născut la 26 noiembrie 1949, Mila 23, Tulcea și plecat în „satul stelelor” la 5 septembrie 2021, București.
Pentru început, îl audiem pe domnul deputat Silviu Feodor, cel care ne vorbește despre importanța anului 2021, apoi ne creionează valoarea documentară a albumului, proiect editorial dedicat campionului Ivan Patzaichin, amintind despre performanțele Sale, cu urcușuri și coborâșuri, dar continuu fiind un învingător, constituind exemplu pentru fiecare dintre noi.
Apoi, o ascultăm pe doamna Ivona Patzaichin-Rusu, fiica marelui campion, președinte în cadrul Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, cea care se arată plăcut impresionată de această frumoasă inițiativă editorială, aducând, celor implicați, mulțumiri; Ivona Patzaichin-Rusu, fiica marelui campion, ne mai spune că „tata a lăsat urme adânci în sufletele oamenilor”, iar, după cum ne precizează „initiativa editorială de față constituie o alinare pentru familia sa”, spunându-ne și ce aduce nou cartea de față, ajungând la concluzia că tatăl domniei sale a avut foarte multe povești, iar o parte dintre acestea le găsim în paginile demersului editorial – Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul. Cartea a văzut lumina tiparului, anul trecut, într-o frumoasă colaborare între editurile EIKON și Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.
În cele ce urmează, o ascultăm pe Anca Libidov, profesor de Limba și literatura română, doctor în istorie, autor al Albumului – Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul. Anca Libidov aduce mulțumiri domnului deputat Silviu Feodor, deputat în Parlamentul României din partea Comunității Rușilor Lipoveni, pentru încrederea acordată în ceea ce privește realizarea cărții de față; Domnul deputat Silviu Fedor fiind cel care a avut inspirația și ideea de a edita volumul, dorindu-și să aducă omagiu marelui sportiv, un album care să adune frânturi de viață, dar și secvențe din competițiile marelui nostru campion, surprinzând și momente din Delta Dunării, ținut de poveste, locul copilăriei lui Ivan Patzaichin.
Anca Libidov, doctor în istorie, autor al cărții – Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul, Editura Eikon și Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București, 2022, în cele ce urmează ne impresionează cu câteva povești din viața marelui campion, spunându-ne că „Ivan nu doarea doar să meargă la competiții, ci să le câștige”, continuând a ne destăinui că „toată viața a dat dovadă de o seriozitate ieșită din comun, dar și de profesionalism”, invitându-vă să ascultați, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, aducem, pentru dumneavoastră, în emisiunea pe care o urmăriți, informații de o însemnătate aparte.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, manifestare desfășurată în capitală în Pavilionul B2 Romexpo. Evenimentul a avut loc în perioda 7 – 11 decembrie 2022.
Așadar, în ziua de 9 decembrie 2022, începând cu ora 15 am asistat la prezentarea Albumului – Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul, de Anca Libidov, profesor de Limba și literatura română, doctor în istorie, pe care, imediat după prezentare, am invitat-o, pentru dumnevoastră, la dialog.
În următoarele minute, invitata noastră ne spune că acest proiect va avea continuitate și bine ar fi; cartea este dedicată vieții marelui campion, dar și carierei acestuia; Anca Libidov, doctor în istorie, ne vorbește și despre site-ul: – ivanpatzaichin.ro, acolo unde, fiecare dintre dumnevoastră, dacă l-ați cunoscut pe campion, sunteți invitați de a trimite fotografii, povestiri, amintiri despre Ivan. Doamna Profesor Anca Libidov, doctor în istorie, ne mai amintește și câteva inițiative – unele au început a prinde contur, altele urmează a fi implementate – în memoria lui Ivan Patzaichin: unul dintre cei mai titrați sportivi ai lumii, cel care în cei peste 17 ani dedicați sportului de performanță a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice (Mexic – 1968, Munchen – 1972, Montréal – 1976, Moscova – 1980, Los Angeles – 1984) și este deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint. A luat parte la 11 campionate mondiale, câștigând 22 de medalii, dintre care 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz. Participarea la singura ediție a Campionatelor Europene (1969 – Moscova) i-a adăugat în palmares încă o medalie de aur.
În ultima secvență audio pe care o difuzăm, invitata noastră ne vorbește despre credința pe care o avea, în suflet și inimă, în tot și toate, Ivan Patzaichin, cel care l-a pus pe Dumnezeu mai presus de orice, nefăcând un pas fără să-și spună rugăciunea, fiind, în copilărie, mâna dreaptă a preotului din sat; Ivan Patzaichin a făcut parte din rândul celor care citeau sau cântau în strană, neuitând niciodată de spiritul strămoșilor săi, staroverii, ajunși, cu voia Domnului, și pe aceste meleaguri.
Raportat la cele pe care le-ați ascultat – în ediția de astăzi a emisiunii noastre – încheim prin câteva cuvinte care aparțin domnului Mihai Covaliu, campion olimpic, Preșdinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cuvinte scrise special pentru apariția editorială de față: „A plecat din Delta Dunării și a cucerit lumea. Cu o pagae, cu sufletul și mintea. În ultimii ani și-a început alături de prieteni drumul înapoi spre Deltă. Spiritual vorbind, a fost întoarcerea la origini. A dat înapoi ceea ce a primit de la oamenii locului, din Mila 23, din Deltă, locul în care s-a simțit iubit, apreciat și în siguranță. Canotca lui Ivan va pluti veșnic printre amintirile noastre, iar lumea sportului îi va păstra vie povestea pentru a inspira și motiva copiii că în sport și prin sport poți deveni o legendă. Așa ca Ivan. Să prețuim lecțiile pe care ni le-a predat fără să se erijeze în profesor, fără să ne certe vreodată, să admirăm eleganța cu care a trăit și cât de discret a știut să plece și să îi păstrăm vie amintirea. Eu o voi face pentru că sunt mândru că am cunoscut un asemenea OM. Un CampiOM. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posbil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să-i ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan! Pentru noi legendele nu mor niciodată. Ivan e nemuritor”.
Despre toate acestea… veți afla mai multe amănunte, în ediția de miercuri, 11 ianuarie 2023, a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, emisiune pe care o difuzăm începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
IVAN PATZAICHIN
(in memoriam )
Spre Eden se îndreaptă canotca încărcată,
Doar cu medalii scumpe, colane și trofee,
Vâslind din greu, dar ritmic, spre sfânta judecată,
Și-a încheiat pe podium a vieții odisee!
*
E-ncununat cu lauri, e-aplaudat de îngeri,
Purtat pe aripi albe modestul campion,
În trecătoarea-i viață n-a cunoscut înfrângeri ,
N-a fost învins de valuri și nici de ghinion!
*
În urma sa, cu jale, o țară-ntreagă plânge,
Pe cel ce ne-a-nvățat ce-nseamnă să fii OM,
În inima lui mare nu a pulsat doar sânge,
Ci dragostea de țară și-un patriot genom !
*
Multiplul campion a fost un far în viață,
Un ghid de conduită pentru învățăcei,
Le-a insuflat curaj pentru un pas în față
Spre fala ROMÂNIEI și-a propășirii ei !
Gheorghe Cîrnu