telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Istoria Rromilor, noi apariții editoriale – Luni, 22 MAI 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 22.05.2023)

Istoria Rromilor, noi apariții editoriale – Luni, 22 MAI 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 22.05.2023)

Cercetător Adrian Nicolae Furtună - Alături de doi mari specialiști de talie mondiala: unul în istoria rasismului și eugeniei, Profesorul Marius Turda, celălalt în istoria romilor din România, cercetătorul Viorel Achim

În emisiunea de astăzi, stăm de vorbă cu cercetător Adrian Nicolae Furtună, sociolog, responsabil cercetare/documentare în cadrul Centrului Național de Cultură a Rromilor, București.

Dragi prieteni, astăzi, vorbim despre cartea – Cultura romă între „bărci de carton” și realitate, ediție trilingvă (română, engleză și romani), de cercetător Adrian Nicolae Furtună.

O altă cercetare pe care o prezintă invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre se intitulează – Rromii din România și Holocaustul: istorie, teorie, cultură, ediție trilingvă – limba română, limba engleză și limba romani; aceste două cercetări ilustrează interviuri cu etnici rromi care au fost deportați în Transnistria. Concret, aceste cărți constituie mărturii de istorie orală care arată suferințele trăite de etnicii rromi deportați, în anul 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Invitatul nostru ne destăinuie povestea Alexandrinei Radu, originară din satul Gulia, județul Suceava, cea pe care a întâlnit-o, a înregistrat-o și apare în filmul documentar: În numele statului. Holocaustul romilor, documentar realizat sub egdia Centrului Național de Cultură a Rromilor din București și pe care, la o simplă căutare pe internet… îl puteți găsi pentru a-l vizualiza. AUDIO:

 

Cultura romă între bărci de carton si realitate, editie-trlingvă, de Adrian Nicolae Furtună

Cultura romă între „bărci de carton” si realitate, editie-trilingvă, de Adrian Nicolae Furtună

Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii Viața Rromilor, dialogăm cu cercetător Adrian Nicolae Furtună, originar din Bârlad, județul Vaslui, sociolog, responsabil cercetare/documentare în cadrul Centrului Național de Cultură a Rromilor, București.

În următoarele minute ne amintește alte mărturii surprinse în volumele – Cultura romă între „bărci de carton” și realitate, respectiv Rromii din România și Holocaustul: istorie, teorie, cultură; invitatul nostru ne spune faptul că rolul domniei sale este de a da mai departe aceste mărturii pline de tragism, iar, fiecare dintre noi avem foarte multe de învățat din toate acestea.

În centrul dialogului nostru este și filmul documentar: În numele statului. Holocaustul romilor, peliculă cinematografică realizată, în anul 2015, de către reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor din capitală. Adrian Nicolae Furtună, invitat al ediției de astăzi a emisiunii Viața Rromilor… ne mărturisește și cum i-a găsit acasă, pe cei pe care i-a intervievat, vorbindu-ne și despre existența unei serii de mituri create în jurul subiectului deportării, precum mitul „reginei salvatoare”. AUDIO:

 

Rromii din România și Holocaustul, de Adrian Nicolae Furtună

Rromii din România și Holocaustul, de Adrian Nicolae Furtună

În cele ce urmează, vorbim despre cartea – RROMII. SCLAVIE ȘI LIBERTATE. Constituirea şi emanciparea unei noi categorii etnice şi sociale la nord de Dunăre. 1370 – 1914, cercetare întreprinsă de istoricul Petre Petcuț, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Centrului Național de Cultură a Romilor, în anul 2020. Adrian Nicolae Furtună ne vorbește despre temele pe care le-a suprins istoricul Petre Petcuț în lucrarea pe care am amintit-o, spunându-ne că cercetarea se găsește, în format pdf, pe site-ul – iKultura.ro.

Înspre finalul dialogului, invitatul nostru, pentru fiecare dintre dumnevaoastră are un mesaj, cu accent pe importanța subiectelor pe care le-am discutat în ediția de astăzi a emisiunii noastre. AUDIO:

 

AAA_Rromii. Sclavie și libertate. Constituirea și emaniciparea unei noi categorii etnice și sociale la nord de Dunăre, de istoric Petre Petcuț

Rromii. Sclavie și libertate. Constituirea și emaniciparea unei noi categorii etnice și sociale la nord de Dunăre, de istoric Petre Petcuț

Raportat la cartea – RROMII. SCLAVIE ȘI LIBERTATE, de istoric Petre Petcuț, conchidem prin cuvintele autorului: „Abordarea istoriei rromilor ridică de fiecare dată numeroase controverse. Întrebările și prejudecățile legate de rromi generează dezbateri, dezbinări, clivaje ce depăşesc uşor cadrul ştiinţific şi alunecă pe terenuri încă şi mai nesigure, care nu duc nicăieri. Lipsa interesului acordat acestui subiect, în principal de către istorici, alimentează luări de poziţie greşite, abordări subiective, concluzii cel puţin tendenţioase, când nu derivă în rasism. Poate cel mai mult face polemică întrebarea: De ce spunem rromi şi nu ţigani?, întrebare ce conține în ea însăși răspunsul; pentru că este corect, din punct de vedere istoric, să folosești oricare din cei doi termeni. O a doua interogație vizează motivația istoricului și revelează, în fapt, alte probleme. Când te loveşti de ea, reuşeşti să înţelegi de ce istoria rromilor a rămas până astăzi marginală, de ce studierea acestui subiect era complet ignorată de istoricii români, expuşi la a fi etichetaţi drept ţigani de către colegii lor de breaslă pentru abordarea unui astfel de subiect. O nouă controversă, la apariția acestei cărți, va fi legată de corectitudinea utilizării termenului sclavie în paralel și în locul celui utilizat de către toți istoricii români când se referă la dependența rromilor – robie”.

Cercetător Adrian Nicolae Furtună - Alături de doi mari specialiști de talie mondiala: unul în istoria rasismului și eugeniei, Profesorul Marius Turda, celălalt în istoria romilor din România, cercetătorul Viorel Achim


Cercetător Adrian Nicolae Furtună – Alături de doi mari specialiști de talie mondiala: unul în istoria rasismului și eugeniei, Profesorul Marius Turda, celălalt în istoria romilor din România, cercetătorul Viorel Achim

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca luni, 22 MAI 2023, între 20:30  – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post