telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă și Un veac și jumătate de olărit la Lespezi cu Marcel Lutic – joi, 9 februarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII

Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă și Un veac și jumătate de olărit la Lespezi cu Marcel Lutic – joi, 9 februarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII

Povestind despre Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă

În prima parte a emisiunii de astăzi, dialogăm cu scriitor Mădălina Tanasă, cea care ne surprinde cu romanul – Blestemul Podului, carte care a văzut lumina tiparului – în anul 2022 – la Editura Presa Universitară Clujeană.

Mădălina Tanasă ne prezintă firul narativ al romanului, accentuând împletirea tradiției străbune cu cea a sfintei biserici. Cartea va fi lansată joi, 16 februarie, începând cu ora 18, la Cărturești din incinta Palas.

Al doilea interlocutor al emisiunii este etnograf Marcel Lutic, cel care ne prezintă evenimentul – Un veac și jumătate de olărit la Lespezi, expoziție care va fi vernisată mâine, 10 februarie, începând cu ora 17, în Sala „Arcadia” din incinta Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani.

 

Povestind despre Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă

Povestind despre Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă

Întâi, stăm de vorbă cu Mădălina Tanasă, un om cald, un om care-ți transmite acea bunătate a copilăriei, și de-am fi toți la fel, un om care ne-a pus în fața ochilor un roman în care mustește tradiția neamului nostru, greu încercat de-a lungul veacurilor, carte în care, aproape la fiecare pagină, personajele îl au sprijin pe Dumnezeu. Este vorba despre cartea Blestemul Podului, roman care a văzut lumina tiparului la Editura Presa Universitară Clujeană, având ca motto cuvintele: „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” și veți asculta pe parcursul dialogului explicațiile aferente. Până atunci, invitata noastră ne amintește câteva repere biografice, așezându-ne în zona de origine, vorbindu-ne, secvențial, despre școlile absolvite, am spus secvențial, pentru că e un om modest; Mădălina Tanasă ne oferă și câteva detalii despre titlul romanului și cred că aproape fiecare dintre dumneavoastră cunoaște acest pod; mai mult, pe coperțile cărții e o frumoasă ilustrație a tânărului artist Emanuel Chiriac pe care, nu întâmplător, l-am cunoscut în clipele verii de anul trecut. Ca să nu vă mai țin în suspans, nu ne rămâne decât să începem povestea.

 

Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă, 2022, Editura Presa Universitară Clujeană

Blestemul Podului, de Mădălina Tanasă, 2022, Editura Presa Universitară Clujeană

Dialogăm, după cum bine știți, cu scriitor Mădălina Tanasă despre romanul său de debut Blestemul Podului, carte care va fi lansată, la Iași, joi, 16 februarie, începând cu ora 18… în incinta Librăriei Cărturești din Palas. Aflăm, amănunte despre personajele din roman, despre trăirile acestora; invitata noastră spunându-ne că știm prea puțin despre oamenii simpli, acei oameni care au dus greul, pe mulți dintre ei i-am cunoscut și, din păcate, i-am ascultat prea puțin, pentru că multe aveau și, cu siguranță, cei care încă viețuiesc printre noi, să ne destăinuie.

Reamintim că – în prima parte a emisiunii noastre – stăm de vorbă cu scriitor Mădălina Tanasă. Vorbim despre cartea pe care a scris-o și a trimis-o în lume, pentru a fi citită de cât mai mulți dintre noi. Blestemul Podului e despre înaintașii noștri, e despre străbunii noștri pe care trebuie să-i aducem, în inimă și gând, de mai multe ori, pentru că prin tot ceea ce au făcut aceștia… au știut să țină osia lumii, să o brodeze cu respect pentru sfânta biserică, cu aplecare asupra tradițiilor noastre, asupra meșteșugurilor, asupra riturilor de trecere.

Un rol aparte în toate acestea îl au și personajele feminine din Blestemul Podului, pentru că, după cum spune un mare învățat al neamului, sunt în viața noastră ca un îndemn la dragoste și creație. Despre toate acestea vorbim în următoarea secvență audio, cu accent pe forța pe care o avut-o femeia în casă, fiind o gospodină desăvârșită și într-o continuă comunicare cu divinitatea. Această comunicare o simțim în firul narativ al romanului Blestemul Podului și la personajele masculine, acestea având, în clipele de restriște, sfânta credință, rugăciunea… întru supraviețuire.

 

Blestemul podului, de Mădălina Tanasă

Blestemul podului, de Mădălina Tanasă

Reamintim că stăm de vorbă cu scriitor Mădălina Tanasă, autor al romanului Blestemul Podului, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca. Romanul va fi lansat la 16 februarie 2023, începând cu ora 18, în incinta Cărturești, Palas. Vă stârnim doar pentru ca să căutați cartea și să aflați cum s-au pornit, în prima conflagrație mondială, personajele din Blestemul Podului să făurească România; apoi, mai aflăm amănunte despre încercuirea de la Cotul Donului, noiembrie 1942, constatând faptul că invitatul nostru s-a documentat, a căutat, s-a implicat și ne determină, pe care fiecare dintre noi, să ne cunoaștem istoria, să iubim familia, să înălțăm rugăciuni pentru înaintașii noștri, mulțumindu-le pentru tot ce au făcut.

Scriitor Mădălina Tanasă, pentru fiecare dintre dumneavoastră, are o invitație la prezentarea cărții din ziua de joi, 16 februarie, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești, Palas, Iași.

 

Joi, 16 februarie 2023, h:18, Cărturești, Palas, Iași

Joi, 16 februarie 2023, h:18, Cărturești, Palas, Iași

 

În cele ce urmează, invităm la dialog pe etnograf Marcel Lutic, cel care ne vorbește despre expoziția – Un veac și jumătate de olărit la Lespezi. Pentru început aflați contextul organizării acestei expoziții, iar, mai apoi, pentru că suntem în emisiunea Tradiții, invitatul nostru ne descrie ceramica de Lespezi, centru care, din păcate, a dispărut, dar urmele meșterilor olari sunt vii, astăzi aducându-le un pios omagiu.

 

Un veac și jumătate de olărit la Lespezi

Un veac și jumătate de olărit la Lespezi

În următoarele minute, etnograf Marcel Lutic ne vorbește despre caracteristicile ceramicii de Lespezi. Invitatul nostru ne amintește și meșterii olari care au făurit obiecte specifice acestui tip de ceramică, pentru ca, mai apoi, să ne ofere amănunte și despre motivele și culorile surprinse pe obiectele făurite – altădată – de meșterii olari, astăzi, aducându-le omagiu.

 

Un veac și jumătate de olărit la Lespezi

Un veac și jumătate de olărit la Lespezi

În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, teme pe care le creionăm cu inviații amintiți, vă propun ca – joi, 9 februarie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio România Iași, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim, online, în orice colț al lumii – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post