telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Comemorare a prof. Mihai și Marcela Lozbă și, din nou, despre – În căutarea tărîmului izbăvitor, de prof. univ. Leonte Ivanov, în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 26 aprilie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Comemorare a prof. Mihai și Marcela Lozbă și, din nou, despre – În căutarea tărîmului izbăvitor, de prof. univ. Leonte Ivanov, în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 26 aprilie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I – Bucovina, Moldova și Țara Românească, de prof. univ. Leonte Ivanov

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la manifestările prilejuite de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie 2022, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ „Petru Caraman”.

Temele de dezbatere au fost: Destinul Cantemireștilor în Rusia; Vizita lui Petru I la Iași (1711) și Vaporul cu filozofi. Un secol de la expulzarea din Rusia a reprezentanților intellighenției ruse, subiecte despre care, după cum mulți dintre dumneavoastră cunoașteți, am vorbit în câteva ediții trecute ale emisiunii noastre.

În timpul acestor manifestări am participat și la câteva comemorări ale unor cadre didactice, filologi, slaviști de înaltă ținută academică. După cum bine știți, în una din edițiile trecute doamna profesor Marina Vraciu ne-a vorbit despre biografia și activitatea profesorului, specialist în filologie, Onufrie Vințeler.

Astăzi, oferim cuvântul doamnei profesor Natașa Manole, Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cea care ne vorbește despre biografia și activitatea de cercetare a regretaților profesori, specialiști în filologie, Mihai și Marcela Lozbă.

Întâi, doamna profesor Natașa Manole ne zugrăvește un portret al domnului profesor, specialist în filologie, Mihai Lozbă, cu accent pe cercetările realizate în cariera sa. Dumnezeu să-l ierte. AUDIO:

 

Prof Natasa Manole - vorbeste despre profesorii Mihai si Marcela Lozba, Slavisti

Prof Natasa Manole – vorbeste despre profesorii Mihai si Marcela Lozba, Slavisti

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, după cum bine știți – încă din incipit – relatăm de la manifestările prilejuite de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din IAȘI, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie 2022, mai exact de la – SIMPOZIONUL ANUAL al CATEDREI de SLAVISTICĂ „Petru Caraman”.

Reamintim că, în timpul acestor manifestări am participat și la câteva comemorări ale unor cadre didactice, filologi, slaviști de înaltă ținută academică. După cum bine știți, în una din edițiile trecute, doamna profesor Marina Vraciu ne-a vorbit despre biografia și activitatea profesorului, specialist în filologie, Onufrie Vințeler.

Astăzi, oferim cuvântul doamnei profesor Natașa Manole de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cea care – în deschiderea emisiunii – ne-a vorbit despre biografia și activitatea de cercetare a profesorului, specialist în filologie, Mihai Lozbă.

În cele ce urmează, doamna profesor Natașa Manole ne conturează un portret al doamnei profesor, specialist în filologie, Marcela Lozbă, cu accent pe originile sale, pe domeniile de cercetare, dar ne amintește și de colaborarea celor doi specialiști. Dumnezeu să-i ierte. AUDIO:

În cele ce urmează, relatăm de la o manifestare culturală organizată, la Iași, nu demult, în incinta restaurantului „Arnia”, eveniment organizat de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România împreună cu cei ai Comunității Rușilor Lipoveni din Iași.

În cadrul manifestării, într-o primă secțiune, au fost comemorați slaviștii Ilie DANILOV (1946-2012) și Mihail MARINESCU (1927-1995), profesori de înaltă ținută academică, subiect despre care am vorbit într-o ediție trecută a emisiunii noastre.

În a doua parte a manifestării a fost lansat volumul – În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I – Bucovina, Moldova și Țara Românească, carte editată cu sprijinul financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România, semnată de către prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, șef al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Cartea a văzut lumina tiparului – în anul 2021 – la Editura Doxologia din Iași, respectiv Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.

 

În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I – Bucovina, Moldova și Țara Românească, de prof. univ. Leonte Ivanov

În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I – Bucovina, Moldova și Țara Românească, de prof. univ. Leonte Ivanov

La eveniment, despre lucrarea de față, au vorbit domnul deputat Silviu Feodor, deputat în Parlamentul României din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România, Antonio Patraș, Mircea Platon, Marina Vraciu, specaliști în filologie.

Astăzi, oferirm cuvântul doamnei profesor Marina Vraciu de la Catedra de Slavistică, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cea care, chiar în aceste momente, lucrează la traducerea cărții de față în limba rusă; doamna profesor ne spune că cercetarea domnului profesor Leonte Ivanov va avea continuitate, susținând că „volumul e ca un îndrumar, e ca un manual, e ca o mărturie a unui fel de a fi”. AUDIO:

 

Prof. Marina Vraciu vorbește despre cartea - În căutarea tărîmului izbăvitor, de prof. univ. Leonte Ivanov

Prof. Marina Vraciu vorbește despre cartea – În căutarea tărîmului izbăvitor, de prof. univ. Leonte Ivanov

Ne reîntâlnim, mâine seară, joi, 27 aprilie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții. Mâine seară, împreună cu domnul profesor Constantin Parascan, specialist în filologie, aflăm amănunte despre viața și opera povestitorului Ion Creangă.

Raportat la subiectele pe care vi le-am prezentat astăzi, conchidem – O carte trebuie să fie ca un topor de gheaţă care să spargă mările îngheţate din sufletul tău (Franz Kafka).

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca, astăzi, miercuri, 26 aprilie a. c., între 20:30  – 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post