telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Antioh Cantemir, viața și opera – cu prof. Natașa Manole – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 24 MAI a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

Antioh Cantemir, viața și opera – cu prof. Natașa Manole – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni din 24 MAI a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… cu Dumitru Șerban

Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, poet, diplomat

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la manifestările prilejuite de Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, activități culturale desfășurate… nu demult. Prezentăm, mai exact de la Simpozionul anual al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere.

Concret, o ascultăm pe doamna profesor Natașa Manole, cea care ne povestește despre viața și opera lui Antioh Dimitrievici Cantemir, năcut la 10 septembrie 1709, Constantinopol și a decedat la 11 aprilie 1744, Paris. A fost poet de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir. Era fiul mezin al domnitorului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Șerban Cantacuzino.

Până a da câvântul doamnei profesor Natașa Manole, amintim, pe scurt, domeniile de cercetare ale invitatei noastre: limba rusă sub aspect practic; literatură rusă veche, premodernă și literatura secolului al XIX-lea; relații culturale româno-ruse, româno-ucrainene; stilistica și frazeologia limbii ruse; didactica limbii ruse. Vă invităm să ascultați, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, pe undele Radio Iași, vorbim despre Antioh Cantemir, fost ambasador al Rusiei la Londra (1732) și la Paris (1738). În Paris sosește la 19 septembrie 1738, fiind numit consilier secret al împărătesei Ana, titlu care i se acordase tatălui său Dimitrie Cantemir, consilier secret al lui Țarului Petru cel Mare. AUDIO:

 

Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, poet, diplomat

Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, poet, diplomat

Vă reamintim că, astăzi, împreună cu doamna profesor Natașa Manole, vorbim despre viața și opera lui Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir. Până a reveni la subiectul pe care l-am amintit, se cuvine a enumera lucrările elaborate în colaborare, de către doamna profesor Natașa Manole, împreună cu un colectiv de cadre didactice de la Universitatea de stat „Lev Gumiliov” din Kazahstan și colegii din cadrul Colectivului de slavistică al universității ieșene: Limbă rusă. Filologie și psiho-pedagogie, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași, 2017; Limbă rusă. Comunicare interculturală, Editura Universității „Al. I. Cuza‟, Iași, 2017; Limbă rusă. Economie și comunicare în afaceri, Editura Universității „Al. I. Cuza‟, Iași, 2017; Limbă rusă. Limbaj juridic, Editura Universității „Al. I. Cuza‟, Iași, 2018, dar și studii, articole în domeniile de interes pe care le-a menționat, publicate atât în țară, cât și în străinătate. Aflăm, din următoarea secvență audio pe care o difuzăm, amănunte despre opera lui Antioh Cantemir, dar și despre literatura critică despre opera sa, cu accent pe subiectele surprinse în studiile elaborate de-a lungul timpului. AUDIO:

 

Românul Antioh Cantemir a fost primul poet modern occidental care a pus bazele iluminismului literar în Rusia țaristă

Românul Antioh Cantemir a fost primul poet modern occidental care a pus bazele iluminismului literar în Rusia țaristă

Astăzi, după cum bine știți, o ascultăm pe doamna profesor Natașa Manole de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. În cele ce urmează, aflăm amănunte despre cărțile consacrate – de-a lungului timpului – de către mari intelectuali, gânditori ai Rusiei lui Antioh Cantemir, constatând, astfel, importanța pe care a jucat-o în cultura rusă și nu numai. AUDIO:

 

Maria Cantemir (n. 29 aprilie 1700, Iași, Moldova – d. 9 septembrie 1754, Moscova, Imperiul Rus) a fost o nobilă română, fiica lui Dimitrie Cantemir, doamnă de onoare și metresa Țarului Petru cel Mare.

Maria Cantemir (n. 29 aprilie 1700, Iași, Moldova – d. 9 septembrie 1754, Moscova, Imperiul Rus) a fost o nobilă română, fiica lui Dimitrie Cantemir, doamnă de onoare și metresa Țarului Petru cel Mare.

Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Simpozionul anual al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Doamna profesor Natașa Manole continuă a ne prezenta opera și viața lui Antioh Cantemir, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir. Antioh a fost unul dintre inițiatorii clasicismului în literatura rusă, militând pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului. Facem precizarea că a tradus din: Horațiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle. Astfel, a tradus în limba rusă cartea filosofului francez Bernard le Bovier de Fontenelle intitulată Entretiens à une marquise sur la pluralité des mondes (Convorbiri cu o marchiză asupra pluralității lumilor), carte care a văzut lumina tiparului în anul 1740. Antioh Cantemir a mai publicat: satire, epigrame, fabule. Aflăm amănunte, în cele ce urmează… despre interesul acordat operei lui Antioh Cantemir, scriindu-se de-a lungul timpului foarte multe lucrări biografice, dar s-au descoperit, în arhive, noi documente în care sunt reflectate atât scrieri ale omului de cultură, cât și documente despre viața sa. AUDIO:

Raportat la cele pe care le-am prezentat, închei prin a vă recomanda cercetarea − Prinţii Antioh şi Maria Cantemir în documente de epocă − editor prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul 2012. Ediţie îngrijită de Leonte Ivanov. Traduceri din rusă de Marina Vraciu şi Leonte Ivanov. Traduceri din italiană de Dragoş Cojocaru. Cuvânt înainte de Stefan Lemny. Prefaţă şi postfaţă de Marina Vraciu şi Leonte Ivanov.

Prinţii Antioh şi Maria Cantemir în documente de epocă − editor prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Prinţii Antioh şi Maria Cantemir în documente de epocă − editor prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca miercuri, 24 mai 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

CELEBRI ACORDEONIȘTI ai tuturor timpurilor, de prof. Mihai Doloton− joi, 16 nov. 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanCELEBRI ACORDEONIȘTI ai tuturor timpurilor, de prof. Mihai Doloton− joi, 16 nov. 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Stimați prieteni, în emisiunea Tradiții – de astăzi – stăm de vorbă cu Mihai Doloton, profesor la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Călărași, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Mihai

„Egiptul antic. Idei vechi pentru timpul prezent” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 27 octombrie a.c., h. 20 și 30 de minute − cu Dumitru ȘERBAN„Egiptul antic. Idei vechi pentru timpul prezent” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 27 octombrie a.c., h. 20 și 30 de minute − cu Dumitru ȘERBAN

Reprezentanții Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu cei ai Asociației „Noua Acropolă”, Filiala Iași, au organizat, nu demult, în incinta