În emisiunea de astăzi, stăm de vorbă cu doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova, originară din Ucraina, un om implicat în a cerceta, a cunoaște și tododată a împărtăși și altora din tainele dialectelor rușilor staroveri atât din Ucraina, cât și din România.
Astăzi, invitata noastră ne povestește despre rușii staroveri din Ucraina, dar și despre cei din satele din România, acolo unde a întreprins cercetări, spunându-ne că, de exemplu, în satul Lipoveni, Sokolințî, comuna Mitocu Dragomirnei, Suceava, dialectul staroverilor este viu, vorba acestora păstrându-se ca în vechime; invitata noastră ne vorbește despre bâtrânii pe care i-a întâlnit, dar ne povestește și care este apropierea tinerilor, astăzi, de limba maternă, amintindu-ne că, într-o perioadă, tinerilor din ținutul Sucevei le-a predat limba și literatura rusă. Un alt subiect pe care-l discutăm cu doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova este cel legat de predarea limbii române refugiaților din calea conflictului din țara vecină, spunându-ne că are cursanți de la vârsta patru ani… până la 80 de ani. AUDIO:
Dialogăm, astăzi, după cum bine știți, cu doamna profesor de limba rusă Ludmila Moroșanu Demianova, specialist în filologie, autor al unor cercetări foarte interesante despre dailectele rușilor staroveri atât din zona de origine, sudul Ucrainei, cât și din zonele unde rușii staroveri locuiesc în România, cercetări despre care, înspre finalul dialogului aflăm mai multe amănunte. În cele ce urmează, mai aflăm mai multe detalii despre colaborarea invitatei noastre cu reprezentanții Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în special cu Doamna Profesor Marina Vraciu. Invitata noastră – împreună cu doamna profesor Marina Vraciu – a semnat și câteva cercetări de înaltă ținută academică. AUDIO:
Stimați prieteni, vă reamintim că, astăzi, invitată la microfonul Radio Iași avem pe doamna profesor Ludmmila Moroșanu Demianova, specialist în filologie, cea care, în următoarele minute ne oferă amănunte concrete despre câteva cărți, foarte interesnte, pe care le-a publicat în ultimii ani, dar aflăm detalii și despre alte cercetări pe care le are în lucru; înspre finalul dialogului atât în limba română, cât și în limba rusă, doamna profesor Ludmila Moroșanu Demianova, specialist în filologie, pentru fiecare dintre dumneavoastră are un gând de bine și de frumos. AUDIO:
Raportat la cele pe care le-am conturat astăzi, încheiem prin câteva proverbe… în ton cu subiectele conturate: Cel care neglijează învățătura în tinerețe, pierde trecutul și este mort pentru viitor, Euripides; Adesea, în calea celor care vor să învețe, stă autoritatea celor care predau, Marcus Tullius Cicero; Nu este greu să înveți mai multe. Ceea ce este cu adevărat greu este să te dezbări de lucrurile învățate greșit, Martin Fischer.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca miercuri, 28 IUNIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN