telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Dialoguri esențiale cu Alexandru Stermin, Petru Paul Torac și Mihai Batog-Bujeniţă – în emisiunea „Dialog intercultural” din 28 IULIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban

Dialoguri esențiale cu Alexandru Stermin, Petru Paul Torac și Mihai Batog-Bujeniţă – în emisiunea „Dialog intercultural” din 28 IULIE 2023, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru Șerban

Astăzi, în emisiunea Dialog intercultural, avem trei invitați speciali: tânărul scriitor Alexandru Stermin; Petru Paul Torac, cel care ne vorbește despre lucrarea – Ne cântă huțulii, respectiv scriitorul şi comandorul Mihai Batog-Bujeniţă, președinte al Asociaţiei Literare „Păstorel” Iaşi, cel care ne vorbește despre ultimul eveniment cultural al asociației, manifestare desfășurată, la Iași, duminică, 9 iulie, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

Așadar, primul interlocutor al emisiunii este tânărul biolog Alexandru N. Stermin pe care l-am întâlnit, la Iași, la Târgul de Carte LIBREX – „Primăvara cărților la lași”, 10 – 14 mai 2023, eveniment desfășurat în incinta Palas Mall. Imediat după ce a susținut conferința – Un biolog prin junglă, în căutarea „umanismului”, l-am invitat la dialog. Alexandru Stermin ne povestește despre cărțile pe care le-a publicat, apariții editoriale care au luat ființă în urma unor interesante expediții prin câteva locuri din lume – Siberia, Brazilia – locuri dificile, cărora le-a luat pulsul, evident, mai tot timpul avându-l, în inimă și suflet, pe Dumnezeu, dar – având și gândul că – cineva drag îl așteaptă acasă. Alexandru predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj-Napoca – cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Este licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie. Cărțile sale – Căzuți din junglă, Călătorie în jurul omului – vorbesc despre relația cu noi înșine și cu natura. AUDIO:

 

Dialogăm cu biologul Alexandru Stermin, cel care în anul 2021 a primit Premiul de Excelență din partea Universității „Babeș‑Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate. L-am întâlnit, la Iași, la Târgul de Carte LIBREX – 10 – 14 mai 2023, eveniment desfășurat în incinta Palas Mall. Din ultima secvență audio pe care o difuzăm, aflăm amănunte despre sensul vieții, despre rostul expedițiilor sale; Alexandru ne vorbește și despre rădăcinile sale; aflăm răspuns și la întrebarea – Cui se adresează cărțile pe care le-a scris? Între timp, Alexandru Stermin ne-a surprins cu o altă carte – Cum am devenit vrăjitor. Din carnetul unui explorator. AUDIO:

 

Al doilea popas îl facem acasă la huțuluii din localitatea Brodina, județul Suceava. Pășim în gospodăria familiei Torac. Aici, invităm la dialog pe Petru Paul Torac, un tânăr al locului atent la păstrarea, conervarea și promovarea valorilor identitare ale huțulilor din această zonă binecuvântată de divinitate. Petru Paul Torac, astăzi, ne prezintă comuna Brodina; Petru Paul ne vorbește despre meșteșugul – încondeierea ouălor – pe care-l practică oamenii locului, domnia sa fiind la a patra generație care se ocupă de acest meșteșug. După ce aflăm amănunte despre toate acestea, Petru Paul Torac ne vorbește despre o interesantă culegere de cântece huțule, culegere care se intitulează – Ne cântă huțulii, cercetare care a apărut în an centenar, la Iași, la Editura Taida, cu o prefață semnată de către scriitorul Casian Balabșciuc. Aflăm, așadar, amănunte despre această interesantă apariție editorială; Petru Paul Torac ne spune cum i-a găsit acasă pe oamenii pe care i-a înregistrat și a surprins cele culese în paginile volumului – Ne cântă huțulii, culegere care, după cum ne spune în Cuvântul înainte este „semn de prețuire față de valoarea artistică a creației populare, doresc să ofer cititorului și tuturor celor interesați să cunoască roadele sufletului omenesc, o pagină de frumusețe din tezaurul huțulilor”. AUDIO:

 

Ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este scriitorul şi comandorul Mihai Batog-Bujeniţă, președinte al Asociaţiei Literare „Păstorel” Iaşi, cel care ne conturează o imagine a ultimei acțiuni culturale din sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Aasahi” Iași, activitate desfășurată în ziua de 9 iulie a.c., făcând apel către tânăra generație de a păși înspre biblioetcă.

Mai aflăm amănunte și despre revista „BOOKLOOK!” – Nr. 47/2023, Serie nouă, publicație trimestrială de umor internațional, produs cultural care apare sub egida Asociației Literare „Păstorel” din Iași. AUDIO:

 

Asociația Literară „Păstorel” Iași, iulie 2023

Asociația Literară „Păstorel” Iași, iulie 2023

Stimați prieteni, pentru că – astăzi – ne-am plimbat pe câteva meridiane culturale aparte, se cuvine a încheia prin câteva cuvinte care aparțin lui Mircea Eliade – istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof, profesor – „Cultura este singurul mijloc de afirmare, şi în faţa omenirii de astăzi, şi în faţa istoriei de mâine”.

Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 28 IULIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

Ne auzim online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post