telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Prof. Ioan Șandru, geograf – „model pentru generațiile actuale, dar și pentru cele care vor veni” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 23 FEBRUARIE 2024, h. 20 și 30 de minute

Prof. Ioan Șandru, geograf – „model pentru generațiile actuale, dar și pentru cele care vor veni” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 23 FEBRUARIE 2024, h. 20 și 30 de minute

Stimați prieteni, nu demult, în incinta Aulei Academiei Române, Filiala Iași, a avut loc un interesant eveniment, manifestare dedicată împlinirii a 110 ani de la nașterea prof. univ. dr. Ioan Șandru, geograf, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Concret, manifestarea s-a intitulat – Personalitatea prof. univ. dr. Ioan Șandru și rolul acestuia în dezvoltarea geografiei românești.

Evenimentul al fost organizat de către reprezentanții Academiei Române, Filiala Iași, prin cei ai Centrului de Cercetări Geografice, ai Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina împreună cu cei ai Societății de Geografie din România.

Manifestarea a fost organizată în cadrul seriei de manifestări care marchează împlinirea a 150 de ani de la înființarea Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, unitate de învățământ în care Ioan Șandru a fost, timp de șapte ani, profesor de geografie (1937-1943).

Despre viața și activitatea profesorului Ian Șandru (1913-2010) au vorbit: prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, membru corespondent al Academiei Române; prof. univ. dr. Corneliu Iațu; prof. univ. dr. Ioan Muntele, respectiv lector univ. dr. Ionel Boamfă.

Înainte de începerea evenimentului, l-am invitat la dialog pe prof. univ. Liviu-George Maha, președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, cel care ne zugrăvește, prin cuvânt, un tablou general al organizației căreia îi diriguiește treburile, cu accent pe manifestarea dedicată personalității geografului Ioan Șandru. AUDIO:

 

O altă voce pe care am înregistrat-o – înaintea deschiderii evenimentului care constituie tema ediției de astăzi a emisiunii noastre – este a domnului prof. univ. dr. Corneliu Iațu de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care ne-a conturat un portret (biografic, profesional) al profesorului Ioan Șandru, unul dintre profesorii care – prin cercetările întreprinse – a marcat geografia românească.

Mai aflăm, de la profesor Corneliu Iațu, faptul că profesorul Ioan Șandru nu și-a spus ultimul cuvânt în domeniul geografiei, pentru că a lăsat foarte multe manuscrise care ar trebui, în următoarea perioadă, să fie editate, publicate.

O altă temă despre care prof. Iațu ne oferă amănunte se referă la faptul că, în următoarea perioadă, fiul regretatului dascăl Ioan Șandru, în Poiana Sărată (locul de origine), are în plan înființarea un punct muzeal dedicat personalității geografului Ioan Șandru. AUDIO:

La manifestarea, de zilele trecute, din incinta Aulei Academiei Române, Filiala Iași, au fost prezenți și elevi de la Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, județul Suceava.

Dragi prieteni, aceștia au fost însoțiți de către domnul profesor de științe socio-umane Corvin Bejinariu, vicepreședinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, cel care, în contextul manifestării de față, face apel, pentru fiecare dintre noi, la neuitare. AUDIO:

Manifestarea dedicată personalității prof. univ. dr. Ioan Șandru și rolul acestuia în dezvoltarea geografiei românești a debutat prin conferința susținută, în format online, de către prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, membru corespondent al Academiei Române, cel care a prezentat, pe scurt, viața și opera ilustrului savant, susținând că este „model pentru generațiile actuale, dar și pentru cele care vor veni”. AUDIO:

Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre, încheiem astfel: „Cine își amintește propriul proces de educație își amintește profesori, nu metode sau tehnici de predare. Profesorul este inima sistemului de educație”; „Un profesor bun este ca o lumânare. Se consumă pentru a lumina calea pentru alții”. Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 23 FEBRUARIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

Ne auzim, online, AICI http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post