telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Identitate – împletirea culturii prin tradițiile neamului – joi, 22 FEBRUARIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Identitate – împletirea culturii prin tradițiile neamului – joi, 22 FEBRUARIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, relatăm de la cea de a VIII-a ediție a Concursului județean de creație literară și plastică „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”. Concursul s-a desfășurat, nu demult, în incinta Căminului Cultural din comuna Victoria, județul Iași.

Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din Victoria și cei ai Primăriei Comunei Victoria. Competiția a reunit 80 de elevi din școli din județul Iași, dar și din Republica Moldova.

Întâi, invităm la dialog pe doamna Olaru Monica, profesor de Limba și literatura română, director al Școlii Profesionale din Victoria, cea care ne conturează o imagine a actului educațional din comună, cu accent pe principalele proiecte implementate, în ultima perioadă, la nivelul școlii pe care o adminstrează. Doamna director Olaru Monica ne zugrăvește, prin cuvânt, un tablou al evenimentului de zilele trecute, de la Victoria, concurs dedicat lui Ionel Teodoreanu, romancier și avocat, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. AUDIO:

 

Dragi prieteni, pentru că vorbim despre Ionel Teodoreanu, în cele ce urmează o invităm la dialog pe doamna profesor de Limba și literatura română Mihaela Coca de la Școala Gimnazială Vânători, comuna Popricani, județul Iași, cea care ne vorbește, pe scurt, despre biografia și opera lui Ionel Teodoreanu. Doamna profesor Mihaela Coca ne povestește și despre concursul dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu. AUDIO:

 

În cele ce urmează, stăm de vorbă cu domnul profesor Gh. Gonciaruc, profesor de Educație muzicală, coordonator al Ansamblului Folcloric „Busuiocul” din Mănoilești, Ungheni, Republica Moldova, cel care ne povestește mai tot ce se întâmplă pe teritoriul culturii populare din localitatea amintită. L-am întâlnit la manifestarea de zilele trecute din Victoria, Iași. Aflăm amănunte concrete despre ansamblul folcloric pe care-l coordonează, cu accent pe repertoriul acestuia, un repertoriu cules de la oamenii locului; Gheorghe Gonciaruc ne vorbește și despre tânăra generație, implicată în a păstra, conserva și promova din mărcile identitare specifice zonei.

Profesor Gh. Gonciaruc, profesor de educație muzicală, coordonator al Ansamblului Folcloric „Busuiocul” din Mănoilești, Ungheni, Republica Moldova, ne amintește despre proiectele inițiate, în localitatea de origine, în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea culturii populare; mai aflăm amănunte concrete despre personalitățile prezente la manifestările culturale din Mănoilești, Ungheni, personalități de pe ogorul muzicii populare și nu numai. De asemenea, aflăm detalii concrete și despre instrumentiștii pe care i-a educat și cărora le-a predat din tainele educației muzicale. AUDIO:

 

 

Dragi prieteni, după cum bine știți, astăzi, relatăm de la cea de a VIII-a ediție a Concursului județean de creație literară și plastică „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”. Concursul s-a desfășurat, nu demult, în incinta Căminului Cultural din comuna Victoria, județul Iași.

Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din Victoria și cei ai Primăriei comunei Victoria. Competiția a reunit 80 de elevi din școli din județul Iași, dar și din Republica Moldova.

Una dintre secțiunile concursului a fost dedicată scrisului de mână – caligrafiei, iar coordonator al acesteia a fost Teofil Olaru, preot paroh al Parohiei Gura-Bohotin, comuna Gorban, Iași… cel care ne oferă, prin cuvânt, un istoric al scrierii; facem precizarea că Preasfinția Sa a fost aproape de doamna profesor de Limba și literatura română, director al Școlii din Victoria, Iași, stârnind, astfel, elevilor din Victoria, dragostea atât pentru scrisul de mână, cât și pentru păstrarea tradițiilor străbune. AUDIO:

 

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, mai relatăm și de la prezentarea publicației științifice „Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei”, Numărul XXIII, publicație de înaltă ținută academică, inițiată de către regretatul om de cultură Vasile Munteanu (1966-2012); „Anuarul” a fost lansat la Iași, nu demult, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii.

Volumul (531 p.) a văzut lumina tiparului la Editura Palatul Culturii, Iași, 2023 și a fost prezentat de către prof. univ., dr. în filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, și de către specialist în filologie Ioana Repciuc, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași.

Paginile „Anuarului” reunesc studii, materiale, pagini de corespondență, documente, restituiri, recenzii, prezentări, semnate de nume consacrate în domeniul etnografiei, al muzeografiei și patrimoniului.

Întâlnirea a fost moderată de către Victor Munteanu, șef al Muzeului Etnografic al Moldovei, pe care, înainte de începerea manifestării, l-am invitat la un scurt dialog. Victor Munteanu ne vorbește despre continuitatea publicației de față, amintindu-ne de cel care a avut această inițiativă; Victor Munteanu ne vorbește și despre secțiunea ANIVERSĂRI a „Anuarului” dedicată savantului Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere, respectiv a 300 de ani de la moarte. AUDIO:

Dragi prieteni, vă reamintim că, în urmă cu ceva timp, la Iași, în Sala „Petru Caraman” a Muzeului Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, a fost lansat Numărul XXIII al „Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei”.

Publicația a fost prezentată de către prof. univ., dr. în filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, și de către specialist în filologie Ioana Repciuc, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, prezentări pe care le difuzăm în câteva ediții viitoare ale emisiunii Tradiții, motiv în  plus de a fi alături de Radio Iași, în fiecare seară de joi a săptămânii, imediat după ora 21.

Așadar, după prezentarea „Anuarului” (Nr. XXIII), domnul profesor Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, despre această inițiativă editorială avea să ne precizeze:

 

Imediat după prezentările celor doi specialiști în filologie – Ion H. Ciubotaru și Ioana Repciuc – prezentări ale „Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei”, Nr. XXIII, înregistrate de către subsemnatul și pe care le difuzăm într-o viitoare ediție a emisiunii noastre, am stat de vorbă, pe scurt, și cu etnolog Ioana Repciuc, cea care, în cele ce urmează, despre această inițiativă prestigioasă editorială avea să ne spună:

 

Raportat la toate cele pe care le-am prezentat, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin ilustrului savant Petru Caraman: „A cerceta folclorul și etnografia cu atenție înseamnă a ajunge, pe calea cea mai sigură, să ne dăm seama cine este și ce este poporul român față de alte popoare”.

Dragi prieteni, sigur v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am expus, așa că, vă invit, în ziua de joi, 22 FEBRUARIE 2024, imediat după ora 21, să fiți alături de Radio România Iași, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim, online, AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Astăzi povestim despre: Țesături și broderii decorative din Moldova în sunetul pricesnelor Marianei Carnariu – Tradiții, Ora 21 și 3 – 22Astăzi povestim despre: Țesături și broderii decorative din Moldova în sunetul pricesnelor Marianei Carnariu – Tradiții, Ora 21 și 3 – 22

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la prezentarea volumului Țesături și broderii decorative din Moldova. Studiu introductiv și corpus de documente, semnat de către etnologii