telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Centrul de Multiculturalism Azerbaidjan, deschis la Iași – în emisiunea Dialog intercultural din 28 aprilie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Centrul de Multiculturalism Azerbaidjan, deschis la Iași – în emisiunea Dialog intercultural din 28 aprilie a.c., de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Stimați prieteni, până la ora 21, vă invit să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Dialog Intercultural. Astăzi, relatăm de la deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, eveniment care s-a desfășurat, la Iași, nu demult, în incinta Departamentului de Cercetare Interdisciplinar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp situat pe Strada Lascăr Catargi, Numărul 54.

Concret, în incinta acestui corp funcționează centrul amintit, iar director al acestuia este doamna profesor Ludmila Bejenaru, specialist în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Așadar, deschiderea centrului s-a petrecut în prezența a două mari personalități din Azerbaidjan, personalități pe care doamna profesor Ludmila Bejenaru ni le prezintă în prima intervenție audio pe care difuzăm, vorbindu-ne – despre subiect – atât în limba română, cât și în limba rusă, arătându-se emoționată. AUDIO:

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași

Stimați prieteni, în următoarele minute o urmărim pe doamna profesor universitar doctor Daniela Cojocaru, prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cea care ne vorbește despre importanța deschiderii acestui centru. Difuzăm, în limba engleză, discursul doamnei prorector, pentru ca – imediat – să venim cu traducerea aferentă. AUDIO:

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași

Excelența voastră, Domnule Ambasador, domnule Rector Abdullayev, stimați colegi, dragi studenți,

În numele domnului Rector Tudorel Toader și a întregii comunități academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, permiteți-mi să transmit distinșilor noștri oaspeți un călduros – Bun venit! Suntem încântați să fim împreună cu ocazia deschiderii Centrului de Multiculturalism Azer și le transmit mulțumiri colegilor care au contribuit la organizarea acestui eveniment.

Vă rog permiteți-mi să vă spun câteva cuvinte despre Centrul de Multiculturalism Azer găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.  Am deschis acest centru, deși nu a fost o deschidere oficială, în anul 2017, la inițiativa Centrului Multicultural Internațional de la Baku. Un curs facultativ interdisciplinar de multiculturalism azer a fost introdus atunci la Facultatea de Litere, iar în ultimii cinci ani 90 de studenți au urmat acest curs opțional. În anul 2019, Senatul Universității a aprobat înființarea Centrului de Multiculturalism Azer la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar această inițiativă a fost rezultatul cooperării dintre universitatea noastră, Universitatea de Limbi Străine din Azerbaidjan și Centrul Internațional de Multiculturalism din Baku.

De asemenea, au fost dezvoltate numeroase activități între Centrul universității noastre și Centrul Internațional de Multiculturalism din Baku, precum participarea personalului nostru academic la conferințe internaționale și publicarea de lucrări comune pe tema multiculturalismului azer. Începând din 2018, patru dintre cei mai buni studenți români care au urmat cursul de Multiculturalism Azer au primit burse pentru Școala de Vară sau de Iarnă din Baku.

Au avut loc și alte evenimente, precum prezentări de cărți, vizionări de filme și documentare istorice, evenimente culturale și științifice online. O felicităm pe doamna profesor Ludmila Bejenaru, pe colegii domniei sale de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și de la Centrul Internațional de Multiculturalism din Baku și Universitatea de Limbi Străine din Azerbaidjan pentru efortul comun, effort depus pentru promovarea patrimoniului culturilor și tradițiilor noastre.

În încheiere, dorim întregii echipe mult succes în toate evenimentele academice și culturale care vor fi organizate in cadrul Centrului de Multiculturalism Azer.

Vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer, eveniment care s-a desfășurat, la Iași, nu demult, în incinta Departamentului de Cercetare Interdisciplinar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp situat pe Strada Lascăr Catargi, Numărul 54.

În cele ce urmează, ascultăm discursul Excelenței Sale Doctor Huseyn Najafov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în România, cel care ne vorbește despre vechimea relațiilor dintre Republica Azerbaidjan și România, accentuând că multiculturalismul și respectarea celuilalt este politica statului azer, iar România este a 14-a țară în care se deschide un astfel de centru; contribuția și implicarea  doamnei profesor, director al centrului, Ludmila Bejenaru, fiind foarte importantă. AUDIO:

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași

Dragi prieteni, de la același eveniment, în următoarele minute, îl ascultăm pe domnul academician Kamal Mehdi Abdullayev, director al Centrului Internațional de Multiculturalism din Baku, rector al Universității de Limbi din Baku, scriitor, cel care ne este prezentat de către doamna profesor Ludmila Bejenaru, specialist în filologie.

Invitatul nostru ne spune că – încă din anul 2015 – acest proiect de deschidere a unor astfel de centru culturale e în prim planul politicii Republicii Azerbaidjan, iar numărul prietenilor Republicii Azerbaidjan este în creștere; mai aflăm amănunte concrete și despre termenul de multiculturalism, simțindu-se onorat că e consilierul președintelui Republicii Azerbaidjan în ceea ce privește multiculturalismul. AUDIO:

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași, UAIC

Vă reamintim că – în ediția de astăzi a emisiunii noastre – relatăm de la deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, eveniment care s-a desfășurat, la Iași, nu demult, în incinta Departamentului de Cercetare Interdisciplinar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, departament aflat pe Strada Lascăr Catargi, Numărul 54.

Aproape de final, oferim cuvântul, din nou, doamnei profesor Ludmila Bejenaru, specialist în filologie, director al Centrului de Multiculturalism Azerbidjan, cea care ne vorbește despre zestrea Centrului – de la simbolurile identitare ale Republicii Azerbaidjan… până la o impresionantă bibliotecă. De asemenea, doamna profesor ne punctează, concret și la obiect, obiectivele centrului. AUDIO:

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, iași

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași

Asupra subiectului de astăzi, revenim și într-o viitoare ediție a emisiunii noastre. De asemenea, în aceeași zi când a avut loc deshiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan de la Iași, am participat în Sala „Ferdinand”, Corp A, Univeristatea „Alexandru Ioan Cuza”, la o interesantă întâlnire cu scriitorul academician Kamal Mehdi Abdullayev, director al Centrului Internațional de Multiculturalism din Baku, rector al Universității de Limbi din Baku. La întâlnire a fost lansat romanul Câmpia vrăjitorilor, traducere din limba rusă de Ludmila Bejenaru în colaborare cu Irina Milea, subiect pe care-l prezentăm în una din edițiile viitoare a emisiunii noastre.

După toate cele pe care le-am prezentat, se cuvine a încheia prin câteva cuvinte care aparțin filosofului grec Heraclit – Cultura este un al doilea soare pentru cei culţi.

 

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azer

Deschiderea Centrului de Multiculturalism Azerbaidjan, Iași, UAIC

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 28 aprilie a. c., între 20:30  – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post