La Iași, în Sala „George Emil Palade” din incinta Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, nu demult, am asistat la o conferință și lansare de carte susținute de către Sorin Trâncă. Manifestarea s-a desfășurat sub titulatura Evadarea lui Brâncuși din România: o reconstituire.
SORIN TRÂNCĂ s-a născut în anul 1975 la Timișoara. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității de Vest. Sorin Trâncă este fondatorul mai multor inițiative în numele binelui, precum Superscrieri sau Friends\TBWA. Pe sculptorul Constantin l-a întâlnit pentru prima dată prin jocul destinului când, în anul II de facultate, a rămas cu subiectul care nu a fost ales de nici unul dintre colegi: „Constantin Brâncuși în context european“.
Nu pleacă niciodată la drum fără aparatul de fotografiat, informații biografice pe care le găsim pe site-ul Editurii Humanitas din București.
La Humanitas, în anul 2023, a văzut lumina tiparului volumul care este subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre, carte intitulată Drumul lui Constantin. Evadarea lui Brâncuși din România: o reconstituire. Autorul, despre Drumul lui Constantin, avea să susțină: „O carte despre un drum la care dacă te uiți dinspre Est, începe în Est și se termină în Vest. Iar dacă te uiți dinspre Vest, e un drum care începe în Vest și se termină în Estul îndepărtat”, stârnindu-ne, astfel, curiozitatea pentru a parcurge volumul său.
Dragi prieteni, cartea se deschide cu un PROLOG pentru ca, mai apoi, autorul să înceapă traseul ROMÂNIA – De la Hobița la Paris, de la Tică la Dumnezeu; Porecle și nume de alint ale lui Brâncuși & Co.
UNGARIA – De la întuneric la lumină, de la sculptor la pălmaș.
AUSTRIA – De la turte la Josephbrot, de la Belle‑Arte la Thonet.
GERMANIA – De la Secession la Jugendstil, de la pâine la Fließendes Brot.
ELVEŢIA – De la Algäuer la Zopf, de la agonie la recunoștință.
FRANŢA – De la moarte la bucurie, de la bucurie la nemurire, deschizându-se în fața ochilor noștri, paginile 218-219, cu EPILOGUL.
După această succintă trecere în revistă a conținutului cărții, postăm o scurtă secvență audio cu vocea autorului, cel care ne oferă câteva amănunte despre proiect. AUDIO:
Următorul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este domnul doctor Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, titularul disciplinei Istoria medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.
Amfitrionul evenimentului ne spune că sculptorul Constantin Brâncuși a realizat, între 1900 și 1902, sub supravegherea doctorului Dimitrie Gerota, cunoscutul „Ecorșeu“. O replică a acestuia se află expusă în Muzeul de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Vizitatorii Muzeului pot citi dubla inscripție de pe suprafața plintei ecorșeului și de pe latura din față: „Lucrat după natură de prof. dr. D. Gerota și Brâncuș 1902“.
Mai mult decât atât, dr. Richard Constantinescu ne descrie evenimentul care constituie tema emisiunii de astăzi, dar ne amintește și despre cartea Lenei Constante – Evadarea tăcută. AUDIO:
Raportat la cele prezentate, conchidem prin câteva cuvinte care aparțin lui Sorin Trâncă: „Viața lui Constantin Brâncuși e mult mai puțin cunoscută decât operele sale. Una dintre cele mai populare anecdote despre Brâncuși este că a plecat spre Paris pe jos din România. Nimeni însă nu a mers mai departe, iar despre această călătorie nu există prea multe certitudini. Nici măcar maestrul care sculpta aerul cu piatră n-a povestit prea multe despre această călătorie de 1954 km. Încerc aici, după 120 de ani, să recompun această călătorie inițiatică și emit ipoteza că această călătorie l-a transformat pe Constantin dintr-un sculptor academic foarte talentat, într-un demn rival al lui Rodin. Dintr-un tânăr descurcăreț, într-un intelectual rafinat. Dintr-un român, într-un universal. Dintr-un estic, într-un vestic. Dintr-un ortodox, într-un budist. Dintr-un țăran, într-un rege”.
Pentru a afla mai multe detalii despre subiectele prezentate în postarea noastră, vă recomandăm și siteul – www.drumulluiconstantin.ro.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 29 MARTIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5; 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: UMF Iași