La 17 martie a.c., începând cu ora 14, la Iași, în incinta Hotelului Moldova, am participat la un frumos eveniment dedicat poetului Taras Șevcenko. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România, Filila Iași, cu prilejul împlinirii a 210 ani de la nașterea lui Taras Șevcenko, pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este considerată fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne, subiect despre care ne oferă mai multe amănunte Victor Hrihorciuc (UUR, Filiala Iași), în a doua secvență audio pe care o postăm.
Înaintea deschiderii acțiunii culturale de zilele trecute de la Iași, am stat de vorbă cu doamna Tetyana Tatarchuk, reprezentant al orașului Cernăuți, coordonator al Teatrului de Tradiții Populare „Cernivchanka” („Cernăuțeanca”); interlocutorul nostru ne oferă amănunte concrete despre repertoriul grupului, amintindu-ne și despre emoțiile pe care le trăiește atunci când sunt în centrul atenției atât biografia, cât și opera lui Taras Șevcenko. AUDIO:
Al doilea interlocutor este domnul Victor Hrihorciuc, reprezentant al Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Iași, cel care ne conturează o imagine a manifestării organizată cu prilejul împlinirii a 210 ani de la nașterea lui Taras Șevcenko. Victor Hrihorciuc ne vorbește și despre invitații evenimentului (Grup Folcloric din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava; scriitori ai Asociației Literare Păstorel din Iași) iar, aproape de finalul dialogului, pentru toți ucrainenii, are un mesaj. AUDIO:
La manifestare, am avut prilejul să asistăm și la prezentarea discursului domnului Moshe Groper, consilier al primarului Municipiului Iași în relație cu minoritățile etnice, cel care, tuturor celor prezenți, a transmis mesajul lui Mihai Chirica, edilul orașului, amintind și de revista „Simfonia etnică”, publicație a comunităților etnice din Iași. Moshe Groper amintește și de activitățile culturale pe care reprezentanții Primăriei Municipiului Iași le vor organiza cu prilejul Zilei de 9 Mai, Ziua Europei. AUDIO:
Taras Șevcenko, portret
Taras Șevcenko, în ucraineană Тарас Григорович Шевченко, s-a născut la 9 martie 1814, Morînți, județul Zvenigorodski(d), gubernia Kiev(d), Imperiul Rus și plecat în „satul stelelor” la 10 martie 1861, Sankt Petersburg. A fost un pictor și poet romantic ucrainean, fiind considerat poetul național. Opera sa literară este considerată fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. Taras Șevcenko a scris și în limba rusă. A creat opere valoroase ca pictor și ilustrator.
Prima sa culegere de poeme, intitulată Kobzar (Cobzarul), publicată în anul 1840, se referă la vechii rapsozi care străbăteau Ucraina cântând la cobză. Volumul conține opt poeme romantice și exprimă importanța folclorică a romanticilor ucraineni.
Ulterior, creațiile sale s-au îndepărtat de nostalgia vieții cazacilor, adoptând o portretizare mai sumbră a istoriei ucrainene, temă reflectată mai ales în poemul Haidamaki (Haidamacii), din 1841.
Înregistrările postate le urmărim într-o viitoare ediție a emisiunii Dialog intercultural, emisiune pe care o difuzăm în fiecare seară de vineri, între 20:30 – 21, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) Radio România Iași.
Emisiunile pot fi urmărite online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Calistrat ROBU