telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea” – temă a emisiunii Dialog intercultural din 7 iunie a.c., h 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

„«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea” – temă a emisiunii Dialog intercultural din 7 iunie a.c., h 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În deschiderea emisiunea de astăzi, invităm la dialog pe doamna Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, cea care ne vorbește despre câteva manifestări culturale pe care reprezentanții instituției amintite le-au organizat în ultima perioadă.

Imediat după, ascultăm pe muzeograf Mihai Covaliuc, cel care, succint, ne vorbește despre evenimentul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre.

Concret, este vorba despre conferința „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea” susținută de către istoric Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu.

Conferința comemorează împlinirea a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei. Manifestarea s-a desfășurat în ziua de 11 mai a.c. începând cu ora 16, în incinta Palatului Braunstein din Iași.

Pentru început, de la doamna Aurica Ichim, despre evenimentele organizate de către instituția pe care o coordonează, aflăm  mai multe amănunte. AUDIO:

 

Relatăm de la conferința „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea” susținută de către istoricul Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu.

Evenimentul comemorează împlinirea a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, cel mai important domn al Moldovei. Manifestarea s-a desfășurat în ziua de 11 mai începând cu ora 16, în incinta Palatului Braunstein din Iași.

Înaintea începerii evenimentului, muzeograf Mihai Covaliuc, pe scurt, ne-a oferit câteva amănunte despre subiectul conferinței. AUDIO:

 

Stimați prieteni, reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași în ziua de 11 mai, începând cu ora 16:00, au organizat conferința „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea” susținută de către istoricul Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu.

Conferința a comemorat împlinirea, în acest an, a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei. Conferința a aprofundat relația dintre domnii Moldovei si Ordinul Teuton, mai cu seamă situația de la finalul secolului al XV-lea și războiul dintre Moldova și Polonia încheiat cu lupta de la Codrii Cosminului, în care teutonii au fost angrenați.

Liviu Cîmpeanu, următorul interlocutor, a publicat peste 60 de studii și articole științifice în care sunt reflectate teme din istoria românească și sud-est europeană între secolele XV-XVII.

Liviu Cîmpeanu, nu demult, a publicat la Editura Humanitas două lucrări Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Cercetările aprofundează participarea teutonilor în cadrul disputei încheiate cu lupta de la Codrii Cosminului.

Până a afla câteva lămuriri despre lupta de la Codrii Cosminului (1497) și despre spiritul de bun strateg al lui Ștefan cel Mare, istoricul Liviu Cîmpeanu ne spune care sunt principalele sale teme de cercetare, dar ne vorbește și despre importanța istoriei pentru tânăra generație. AUDIO:

 

 

Vă reamintim că reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași în ziua de 11 mai a.c., începând cu ora 16:00, au organizat conferința „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea”.

Conferința a fost susținută de către istoricul Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. Manifestarea comemorează împlinirea, în acest an, a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei.

Conferința a aprofundat relația dintre domnii Moldovei si Ordinul Teuton, mai cu seamă situația de la finalul secolului al XV-lea și războiul dintre Moldova și Polonia încheiat cu lupta de la Codrii Cosminului, în care teutonii au fost angrenați.

Bătălia de la Codrii Cosminului (1497) a avut combatanți pe Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei și regele Ioan I Albert al Uniunii Polono-Lituaniene. Bătălia a avut loc în Codrii Cosminului, la circa 100 kilometri nord de capitala de atunci Suceava, mai exact între actualele comune Voloca pe Derelui și Valea Cosminului din raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, având ca rezultat o victorie importantă a moldovenilor, după cum ne spun sursele istoriografice.

Atenție, în această bătălie au fost angrenate mult mai multe forțe, de aceea vă recomand cele două lucrări Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497, semnate de către istoricul medievist Liviu Cîmpeanu, cercetări care au văzut lumina tiparului la Editura Humanitas din capitală.

Aflăm amănunte, în cele ce urmează, de la istoric Liviu Cîmpeanu despre culisele cercetărilor de față. AUDIO:

 

Dragi prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la manifestarea „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea”. Conferința a fost susținută de către istoricul Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. Evenimentul comemorează împlinirea, în acest an, a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei.

Din ultima intervenție audio pe care o postăm, de la istoric Liviu Cîmpeanu aflăm amănunte concrete despre spiritul strategic al domnitorului Ștefan cel Mare; Liviu Cîmpeanu ne oferă amănunte și despre semnificațiile ordinului teuton, pentru ca, aproape de final, să ne creeze impulsul de a aprofunda aceste subiecte.

În acest context, se cuvine a aminti că în ultima perioadă s-au digitizat foarte multe arhive (din întreaga lume) și, astfel, avem acces la multe izvoare în care este reflectată viața oamenilor din ținuturile la care facem referire. AUDIO:

Raportat la subiectul prezentat, conchidem prin cuvintele istoricului Șerban Papacostea din prefața volumului Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Moldova, Polonia şi Ordinul Teuton la sfârşitul domniei lui Ştefan cel Mare: „Lucrarea domnului Liviu Cîmpeanu readuce în atenţia istoricilor un moment important al istoriei europene, încă insuficient elucidat. Izvorul pe care îl pune în circuitul ştiinţific această lucrare – material derivat din arhiva Ordinului Cavalerilor Teutoni – nu numai că oferă unele informaţii necunoscute până acum asupra acestui episod cu multiple implicaţii internaţionale, dar impune şi reconsiderarea interacţiunii forţelor politice implicate… În istoria noastră, în speţă a Moldovei lui Ştefan cel Mare, anul 1497 – anume înfruntarea oştilor polone şi înfrângerea lor zdrobitoare – este nu numai un remarcabil moment de referinţă al istoriei militare, dar şi, în general, al politicii de apărare a caracterului de sine stătător al Moldovei în înfruntarea dintre marile puteri concurente la dominaţie asupra spaţiului central- şi sud-est european. Lucrarea domnului Liviu Cîmpeanu aduce în discuţie asupra acestui moment însemnat al istoriei general-europene şi româneşti un material documentar preţios, însoţit de lămuriri şi interpretări înnoitoare. Apariţia acestei lucrări va oferi istoriografiei noastre o sursă de informaţie valoroasă, eveniment care se cuvine salutat”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 7 IUNIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

Ne auzim, online, AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Slavist Onufrie Vinteler - Comemorat la Iasi, Catedra de Slavistica

Oameni și cărți – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 12 aprilie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30Oameni și cărți – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 12 aprilie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la manifestările prilejuite de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din Iași, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

167 de ani de la dezrobirea rromilor (II) – Luni, 27 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 27.02.2023)167 de ani de la dezrobirea rromilor (II) – Luni, 27 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 27.02.2023)

Reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi au marcat una dintre zilele cu semnificaţie istorică pentru comunitatea rromă din România. Așadar, în acest sens, vineri, 17 februarie, începând