telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Acasă la rușii staroveri din Lipoveni și Manolea, Suceava, împreună cu prof. Ludmila Moroșanu-Demianova – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 6 NOV. 2024, h 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Acasă la rușii staroveri din Lipoveni și Manolea, Suceava, împreună cu prof. Ludmila Moroșanu-Demianova – temă a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 6 NOV. 2024, h 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, împreună cu doamna profesor Ludmila Moroșanu-Demianova, specialist în Lingvistică, vorbim despre o nouă apariție editorială pe care ne-a pus-o la dipoziție. Concret, este vorba despre Dicționar al dialectului lipovenesc din județul Suceava din România (satele Lipoveni/Sokolințî și Manolea). Volumul a văzut lumina tiparului, nu demult, la Editura ȘTEF din târgul Iașului.

Dragi prieteni, începem dialogul cu doamna profesor Ludmila Moroșanu-Demianova, iar din primele secvențe audio pe care le postăm aflăm răspunsuri sugestive la întrebările: cum? când? în ce context a început povestea volumului de față? Structura și conținutul dicționarului constituie alte teme despre care aflăm amănunte. AUDIO:

 

 

 

 

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vorbim despre: Dicționar al dialectului lipovenesc din județul Suceava din România (satele Lipoveni/Sokolințî și Manolea), volum realizat de către doamna profesor Ludmila Moroșanu-Demianova.

Cartea a văzut lumina tiparului, nu demult, la Editura ȘTEF din târgul Iașului.

În următoarele secvențe audio pe care le postăm, doamna profesor ne oferă câteva explicații ale termenului „lipovane”; „lipovanî” (p. 70), amănunte prezentate în dicționarul de față.

Influența limbii române asupra dialectului lipovenesc este vizibilă în vorbirea locuitorilor din cele două localități cercetate de către doamna profesor. În acest context, interlocutorul nostru ne oferă un exemplu concret cu explicațiile aferente. AUDIO:

 

 

Astăzi, după cum bine știți, vorbim despre: Dicționar al dialectului lipovenesc din județul Suceava din România (satele Lipoveni/Sokolințî și Manolea), volum realizat de către doamna profesor Ludmila Moroșanu-Demianova, specialist în Lingvistică.

Volumul a văzut lumina tiparului, nu demult, la Editura ȘTEF din târgul Iașului.

În cele ce urmează, doamna profesor ne zugrăvește, prin cuvânt, o imagine a celor două comunități de staroveri – Lipoveni (Sokolințî) și Manolea, județul Suceva –, în care a întreprins cercetări etno-lingvistice în urma cărora a ieșit la lumină dicționarul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre. Doamna profesor ne spune că tot ceea ce a cules și este surprins în dicționarul de față, constituie o comoară lingvistică; Marta Vieru din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, județul Suceava, îi destăinuie doamnei profesor – Povestea Șarpelui-, poveste din care, astăzi, ascultăm un scurt fragment.

Atmosfera din timpul cercetărilor de teren a fost excepțională, întrucât doamna profesor pentru oamenii din aceste ținuturi are cuvinte de laudă; întâlnirile cu aceștia i-au stârnit amintiri pentru locurile natale, dar mai ales pentru membrii familiei sale, care, de asemenea, erau și sunt de veche credință. AUDIO:

 

 

 

 

 

Invitat la microfonul Radio Iași este doamna profesor Ludmila Moroșanu-Demianova. Tema emisiunii: Dicționar al dialectului lipovenesc din județul Suceava din România (satele Lipoveni și Manolea), lucrare care a văzut lumina tiparului, nu demult, la Editura ȘTEF din Iași.

În final, intelocutorul nostru aduce mulțumiri doamnei profesor Marina Vraciu, specialist în Filologie, cea care a citit prima manuscrisul de față. Mulțumirile sunt îndreptate și spre locuitorii din cele două sate lipovenești cercetate – Lipoveni și Manolea din județul Suceava-, dar și spre echipa Radio Iași cea care a făcut posibilă prezentarea volumului în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni. AUDIO:

 

 

Raportat la cele prezentate, conchidem printr-un proverb chinez: „A învăța o limbă străină înseamnă încă o fereastră prin care să vezi lumea”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 6 NOIEMBRIE 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim online – AICIhttp://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Prof. Ludmila Moroșanu-Demianova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

„Egiptul antic. Idei vechi pentru timpul prezent” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 27 octombrie a.c., h. 20 și 30 de minute − cu Dumitru ȘERBAN„Egiptul antic. Idei vechi pentru timpul prezent” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 27 octombrie a.c., h. 20 și 30 de minute − cu Dumitru ȘERBAN

Reprezentanții Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu cei ai Asociației „Noua Acropolă”, Filiala Iași, au organizat, nu demult, în incinta