telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL (AUDIO)Întâlnirile „Cezar Ivănescu”, Ediția a III-a

(AUDIO)Întâlnirile „Cezar Ivănescu”, Ediția a III-a

În ziua de marți, 6 mai 2025, la Iași, începând cu ora 10:30, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, s-a desfășurat manifestarea culturală Întâlnirile „Cezar Ivănescu”. Evenimentul a fost deschis prin Colocviul „Cezar Ivănescu” în programul căruia au fost prezentate teme legate de personalitatea, literatura și muzica poetului.

Atât despre biografia, cât și despre opera scriitorului Cezar Ivănescu au vorbit Bogdan Crețu, Loredana Cuzimici, Livia Iacob, Emanuela Ilie, specialiști în Filologie.

Moderator al colocviului a fost doamna Simona Modreanu, specialist în Filologie, director al Editurii Junimea din Iași, cea pe care înaintea deschiderii manifestării am invitat-o la dialog. Simona Modreanu ne zugrăvește un tablou al evenimentului de zilele trecute, cu accent pe opera și viața poetului Cezar Ivănescu. Un alt subiect despre care aflăm amănunte se referă la Maria Ivănescu, soția poetului. Maria Ivănescu a fost traducătoare din și în limba franceză. A realizat și semnat traduceri singură sau în colaborare cu Cezar Ivănescu. Maria Ivănescu a tradus peste 150 de cărți ale unor mari scriitori, precum: L.F. Céline, Mircea Eliade, René Guénon, Blaise Pascal, Marin Preda și alții. AUDIO:

 

Filolog Simona Modreanu, director al Editurii Junimea din Iași

Filolog Simona Modreanu, director al Editurii Junimea din Iași

În aceeași zi de marți, 6 mai a.c., începând cu ora 11:30, în programul aceleași manifestări, după cum ne-a precizat doamna Simona Modreanu, director al Editurii Junimea, s-a desfășurat și o masă rotundă pe tema – Cezar Ivănescu și orfismul. Cei care au creionat, prin cuvânt, o imagine a subiectului au fost scriitorii Daniel Corbu, Emilian Marcu, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru. Moderator al mesei rotunde a fost Livia Iacob, specialist în Științe Filologice.

În contextul temei pe care am amintit-o, am invitat la dialog pe scriitorul Emilian Marcu. Interlocutorul nostru ne vorbește despre tragismul poeziei lui Cezar Ivănescu, spunându-ne că a scris „una dintre cele mai profunde poezii care s-a scris vreodată în literatura română”. Cezar Ivănescu, ne mai spune Emilian Marcu, „nu era comod cu cei incomozi”; „Cenaclul Numele Poetului” (coordonat în anii 80 ai secolului trecut de către Cezar Ivănescu) frecventat de tineri scriitori precum Gabriela Crețan, Mircea Șoncuteanu, Florentina Vișan, Delia Dună, Tiberiu Dăioni, Ioana Bălan, Valeriu Mircea Popa, Dan Oprina, Mihaela Muraru-Mandrea, Mircea Drăgănescu, Petruț Pârvescu, Marian Constandache și alții, un alt subiect despre care aflăm amănunte. AUDIO:

 

Scriitorul Emilian Marcu, Iași, Mai, 2025

Scriitorul Emilian Marcu, Iași, Mai, 2025

O altă voce pe care am înregistrat-o cu prilejul manifestării de zilele trecute de la Iași, este a scriitorului Valeriu Stancu, cel care ne povestește despre primele întâlniri pe care le-a avut cu poetul Cezar Ivănescu.

Valeriu Stancu ne mărturisește, în exclusivitate, despre câteva întruniri pe care Cezar Ivănescu le-a avut cu Nichita Stănescu. Scriitorului Valeriu Stancu despre Cezar Ivănescu ne mai spune că „a fost cel mai important poet român de după Nicolae Labiș”. Atât despre toate acestea, cât și alte secvențe din viața și opera poetului Cezar Ivănescu aflăm mai multe amănunte din următoarea secvență audio pe care o postăm.

 

Scriitorul Valeriu Stancu, Iași, Mai, 2025

Scriitorul Valeriu Stancu, Iași, Mai, 2025

În contextul Întâlnirilor „Cezar Ivănescu”, manifestare aflată la ediția a III-a (marți, 6 mai 2025, Iași, ora 10:30, sediul Editurii Junimea) am avut prilejul să stau de vorbă și cu scriitorul Lucian Vasiliu. Din următoarea secvență audio pe care o postăm, de la scriitorului Lucian Vasiliu aflăm alte amănunte concrete atât despre viața, cât și despre opera lui Cezar Ivănescu. AUDIO:

 

Scriitorul Lucian Vasiliu, Iași, Mai, Anul 2025, povestind despre viața și opera lui Cezar Ivănescu

Scriitorul Lucian Vasiliu, Iași, Mai, Anul 2025, povestind despre viața și opera lui Cezar Ivănescu

 

Spectacolul de muzică și poezie „De ziua mea e post în calendar”

În aceeași zi, începând cu ora 18, în programul manifestării Întâlnirile „Cezar Ivănescu” pe scena din Parcul Copou a fost organizat și Spectacolul de muzică și poezie „De ziua mea e post în calendar”. Artiști invitați: Ducu Bertzi, Florin Săsărman, Adrian Bezna, Cezar Popescu.

În programul spectacolului, publicul prezent a asistat și la un recital de poezie susținut de către Dumitru Florescu, actor la Ateneul Național Iași. Moderatori ai manifestării au fost cantautorul Adrian Bezna și Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.

Organizatori ai Întâlnirilor „Cezar Ivănescu” au fost reprezentanții Primăriei Munizipiului Iași împreună cu cei ai Editurii Junimea, Revistei „Scriptor”, alături de cei ai Librăriei „Cezar Ivănescu”.

Înregistrările pe care le-am postat le difuzăm în una din edițiile viitoare a emisiunii Dialog intercultural (vineri, h 20:30), de pe toate frecvențele Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM).

Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE

Text, fofo și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Paul GORBAN (Facebook) 

One thought on “(AUDIO)Întâlnirile „Cezar Ivănescu”, Ediția a III-a”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

EXPOZIȚIE - 22 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024 - „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”

22 nov. 2023 – 31 ianuarie 2024 – „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”22 nov. 2023 – 31 ianuarie 2024 – „După 300 de ani: Domnitorul Dimitrie Cantemir în imagini, la Palatul Culturii din Iași”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul de Artă organizează la Palatul Culturii, în perioada 22 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, expoziţia „După