telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN În dialog cu Petru Istrate, profesorul îndrăgostit de cultura rusă (I) – miercuri, 10 august a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

În dialog cu Petru Istrate, profesorul îndrăgostit de cultura rusă (I) – miercuri, 10 august a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Reporteri sportivi din România și Federația Rusă. Scurtă antologie, de Petru Istrate

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, Radio Iași, h. 20 și 30 de minute… dialogăm cu domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba română, doctor în filologie, la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași și profesor de limba rusă cu limbă străină la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Iași.

Încă de la început, facem precizarea că domnul profesor – de-a lungul anilor – a predat limba rusă elevilor ruși lipoveni, elevilor din Republica Moldova, dar și elevilor majoritari, constituind un exemplu de noblețe spirituală în ceea ce privește păstrarea și promovarea culturii ruse în spațiul românesc, pentru că de aceea l-am invitat în ediția de astăzi a emisiunii noastre.

Petru Istrate a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, secția Rusă – Română; în 1996 și 1997, studii de perfecțioanare la limba cehă, în Plzen, Cehia; urmând, în 2003, cursuri de Masterat, iar din 2006 este doctor în filologie la Institutul „Aleksandr Sergheevici Pușkin” din Moscova, Federația Rusă.

Propun, înainte de toate să începem dialogul cu Domnia Sa, pentru a face cunoștință, amintind totodată cercetările pe care le-a întreprins, aflând amănunte și despre pasiunea pentru o mare cultură, cultura rusă.

Petru Istrate este autor de articole științifice, peste 40, în domeniile – retorică rusă, jurnalism sportiv, terminologie sportivă, metodica predării limbii ruse cu limbă străină, monografii, auxiliare didactice, publicate în Rusia, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, România, subiecte despre care vorbim pe parcursul ediției de astăzi a emisiunii noastre.

Din următoarele două episoade audio pe care le difuzăm, de la invitatul nostru aflăm amănunte despre premiile obținute, cele mai importante, cu elevii Domniei Sale la olimpiadele și concursurile de profil.    

De asemenea, mai aflăm detalii și despre secțiunile de studiu ale limbii ruse, invitându-vă să urmăriți, cu atenție, un dialog cu subiecte interesante, difuzat, în exclusivitate, pe undele Radio Iași.

Dragi prieteni, reamintim că – invitat la microfonul Radio Iași îl avem pe domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba română, doctor în filologie, la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași și profesor de limba rusă cu limbă străină la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Iași.

Stimați auditori, domnul profesor Petru Istrate, după cum am mai precizat, este autor de articole științifice, peste 40, în domeniile retorică rusă, jurnalism sportiv, terminologie sportivă, metodica predării limbii ruse cu limbă străină, monografii – Stilistica și retorica Reportajului fotbalistic, 2011; Sistemul pronominal în limbile slave contemporane, 2012; auxiliare didactice – Liceeni, hai să conversăm în limba rusă – 2011, 2017, 2021; Micii literați. Eseuri și alte tipuri de texte – 2012… publicate în Rusia, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, România, subiecte despre care vorbim pe parcursul ediției de astăzi.

Concret, în cele ce urmează, de la invitatul nostru audiem amănunte despre cartea – Reporteri sportivi din România și Federația Rusă. Scurtă antologie, volum care a văzut lumina tiparului la Editura Institutul European, în anul 2021.

Autorul volumului susține: trecând peste subiectivismul inerent și privind retrospectiv, comunicăm, de la distanță, despre cultura fotbalului, din România și Federația Rusă, prin intermediul comentariilor corifeilor reportajului sportiv, fie că vorbim de Ion Ghițulescu, Cristian Țopescu, Ioan Chirilă, fie că îi avem în vedere, ca modele oratorice, pe Vadim Sviatoslavovici Siniavski, Nikolai Nikolaevici Ozerov sau Konstantin (Kotă) Ivanovici Maharadze, stilul acestora și al nenumăraților reporteri de sport rămânând în momoria afectivă a „chibiților”, pasionați de „intrigantul adorat” – Alexandr Kiknadze sau de „ultimul imperiu în care soarele nu apune niciodată” – Ioan Chirilă, acesta din urmă fiind rus lipovean, starover, născut la data de 25 octombrie 1925 în orașul Ismail din sudul Basarabiei, o localitate care aparține în prezent Ucrainei.

Propun să nu mai întindem vorba, continuând dialogul cu domnul profesor Petru Istrate, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul – pentru dumneavoastră – ascultătorii Radio Iași.

Din următoarea secvență audio pe care o difuzăm, de la domnul profesor Petru Istrate, invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, audiem detalii despre stilurile de a comenta meciurile de fotbal – și nu numai – în Rusia.

De asemenea, în cele ce urmează, invitatul nostru ne povestește din culisele tezei de doctorat, fiind doctor în filologie, din anul 2006, la Institutul „Alexandr Sergheevici Pușkin” din Moscova, Federația Rusă.

Așadar, dragi prieteni, să audiem, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, pe undele Radio Iași, ne sunt creionate subiecte foarte interesante.

Din următoarea secvență audio pe care o difuzăm… audiem amănunte despre lucrarea – Lițeistî, davaite besedovati pa-russski! Tecstî i uprajenia/ Liceeni, hai să conversăm în limba rusă! Texte și exerciții, carte care a văzut lumiuna tiparului la Editura Ștef din Iași, în anul 2021, adresându-se tuturor celor care vor să învețe limba rusă, inclusiv elevilor din comunitățile de ruși lipoveni din întreaga țară.

Dragi prieteni, și pentru că am vorbit despre lucrarea – Lițeistî, davaite besedovati pa-russski! Tecstî i uprajenia/ Liceeni, hai să conversăm în limba rusă! Texte și exerciții, de profesor Petru Istrate, carte care a văzut lumiuna tiparului la Editura Ștef din Iași, în anul 2021, se cuvine a întări cele precizate de autorul acesteia cu următoarele cuvinte: auxiliarul didactic de față permite liceenilor din clasele 9-12, care studiază limba rusă ca limbă străină, să-și lărgească orizontul despre Rusia. El este realizat folosind principiul tematic și metoda comunicativă. În cea de-a 3-a ediție (din 2021) sunt incluse teme actuale: (auto-) prezentarea, educația, literatura, arta, cultura, turismul, sărbătorile, călătoriile (orașele rusești și geografia), istoria, știința, mass-media, sportul, economia, retorica profesorului de limba rusă ca limbă străină.

În fiecare din cele 12 unități de învățare, ne spune autorul… am inclus un text, original sau unul cunoscut, și diverse exerciții (fonetice, lexicale, comunicative și chiar stilistice). Un loc aparte l-a acordat, autorul, exercițiilor comunicative. De asemenea, avem propuse 2 anexe de metodica predării limbii ruse ca limbă străină și bibliografia.

Cartea se adresează elevilor de liceu din România care studiază limba rusă ca limbă străină la nivel avansat (de la B1 până la C1 și chiar C2), abordând (în primul rând) aspecte legate de cultura și civilizația rusă.

În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite, teme pe care le creionăm cu profesor Petru Istrate, vă invităm ca, miercuri, 10 august 2022, începând cu ora 20 și 30 de minute… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post