telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Prof. univ. dr. Livia Cotorcea ne prezintă – SCRISORI (I), de F. M. Dostoievski… miercuri, 14 septembrie a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Prof. univ. dr. Livia Cotorcea ne prezintă – SCRISORI (I), de F. M. Dostoievski… miercuri, 14 septembrie a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la prezentarea volumului Scrisori – 1837 – 1859, de F. M. Dostoievski, eveniment desfășurat, nu demult, la Iași, în incinta Librăriei „Orest Tafrali”. Ediţia volumului de față este îngrijită, tradusă, cu note şi studiu introductiv de către domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică Petru Caraman a Facultății de Litere din cadrul universității Alexandru Ioan Cuza, Iași. Volumul a apărut la Editura Polirom. Au vorbit, alături de traducătorul volumului, Livia Cotorcea, Marina Vraciu, Antonio Patraș, Mircea Platon, specialiști în filologie.

Întâi, oferim cuvântul doamnei Livia Cotorcea, prof. univ., doctor în filologie, cea care ne vorbește despre volumul tradus de către domnul profesor Leonte Ivanov, conturându-ne, concret și la obiect, biografia traducătorului, un portret care are imprimată munca și succesul acestuia. Spre final audiem și vocea traducătorului volumului de față –  profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov.

În urma studierii volumului lui Fiodor Mihailovici Dostoievski, prof. univ., dr. în filologie, Livia Cotorcea face o sinteză a cărții, surprinzând finețea scriitorului Dostoievski, regăsită și în cea a traducătorului. Cartea este unică în spațiul românesc și putem spune că suntem binecuvântați cu traducerea acestor scrisori, pentru că descoperim latura sensibilă a marelui scriitor F. M. Dostoievski, dar și informații suplimentare despre familie, prieteni, editori.

Doamna profesor remarcă înclinația profesorului Leonte Ivanov către genul epistolar, care este foarte greu de tradus, evidențiind calitățile literare ale slavistului. Cu această traducere literatura română este mai bogată, iar iubitorii lui Dostoievski și ai cultuii ruse sunt mai bogați din punct de vedere intelectual și moral.

Apoi, doamna Livia Cotorcea, prof. univ., doctor în filologie, continuă prezentarea volumului tradus de către prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, conturându-ne perioada în care a scris Dostoievski, perioadă reflectată în scrisorile de față, iar spre finalul intervenției – invitata noastră adresează felicitările cuvenite traducătorului pentru reușită.

Ediţia volumului de față a apărut la Editura Polirom și este îngrijită, tradusă cu note şi studiu introductiv de către profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică Petru Caraman a Facultății de Litere din cadrul universității ieșene, căruia, mai jos, îi oferim cuvântul – prezentându-ne controversatul secol al XIX-lea, atunci când au fost scrise epistolele de față.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectul prezentat, vă invit – miercuri, 14 septembrie 2022, între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne azuim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

2 thoughts on “Prof. univ. dr. Livia Cotorcea ne prezintă – SCRISORI (I), de F. M. Dostoievski… miercuri, 14 septembrie a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute”

  1. Draga Domnule Dumitru Șerban, Dumnezeu sa va ocrotească, ne mângâiați sufletul și ne dați hrana și mintii doritoare de Har și dar Dumnezeiesc… Va ascultam emisiunile pline de roade…

    1. Stimată Doamnă Caia Olga Creangă vă mulțumim frumos pentru aprecieri. Surprizele vor continua a fi prezentate în emisiunile noastre. Sunteți oameni deosebiți și vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru zestrea spirituală a neamului nostru. O zi cu bucurii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post