Nu demult, la Iași, mai exact, în fața Ateneului Național, dar și în incinta acestuia, am participat la vernisajul Expoziției „Noi suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, iar curator al acesteia fiind profesor universitar doctor Marius Turda de la Oxford Brookes University. Expoziția a fost organizată de către reprezentanții Ateneului Național din Iași, alături de cei ai Asociației Fraterna și cei ai Comunității Evreilor din târgul Iașilor.
Înainte de vernisajul expoziției am invitat la dialog pe domnul profesor universitar doctor Marius Turda, dar până a-i oferi cuvântul vă spunem, dragi prieteni, că este unul dintre cei mai avizați specialiști din lume în istoria eugeniei, termen pe care ni-l explică cu amănunte concrete, și rasismului. De asemenea, interlocutorul nostru ne răspunde la întrebarea – cine sunt eugeniștii? Și pentru că discutăm un subiect atât de sensibil, subiect ținut de-a lungul zecilor de ani, din păcate, în sertare, mai aflăm răspuns, de la invitatul nostru, și la întrebarea – A fost Adolf Hitler eugenist?
Facem precizarea că la această manifestare a fost lansată și cartea – „Războiul Sfânt” al rasei. Eugenia și protecția națiunii în Ungaria. 1900-1919, volum apărut sub egida Academiei Române. Centrul de studii transilvane. Fundația Transilvania Leaders, văzând lumina tiparului la Editura Școala Ardeleană.
În ediția de astăzi, invitatul nostru ne vorbește despre – eugenie și etnicii rromi, oferindu-ne amănunte concrete despre acest subiect, arătându-se nemulțumit, pentru că, atât de târziu, vorbim despre acest termen, eugenia fiind acea „disciplină care studiază aplicarea practică a biologiei eredității în ameliorarea genetică a individului. Eugenia pozitivă promovează descendenții proveniți din indivizi excepționali dotați, iar Eugenia negativă elimină (de la reproducere) efectele transmiterii în descendență a unor însușiri genetice nefavorabile”. Despre toate acestea, aflăm amănunte din următorul dialog… cu profesor universitar doctor Marius Turda, mulțumindu-i pentru amabilitatea de a aborda, în exclusivitate, aceste subiecte.
Apoi, invităm la dialog pe cercetător Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul Național de Cultură a Romilor din București, cel care ne vorbește despre: eugenie, spunându-ne că deportarea etnicilor rromi în Transnistria s-a realizat pe criterii eugenice, amintindu-ne și câteva nume de intelectuali care au rezonat la acest subiect; interlocutorul nostru, pentru că suntem în Iași, ne prezintă, pe calea undelor, un caz, foarte interesant, oferindu-ne amănunte și despre Palatul Dezrobirii Cantacuzino, iar – înspre finalul dialogului – ne spune că „Principatele Române s-au putut uni abia după ce s-a abolit robia țiganilor”, având, pentru fiecare dintre noi un gând de „a ne uita în trecut și de a încerca să-l înțelegem, pentru ca traumele să nu se mai repete”.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu interlocutorii amintiți, dar și cu subiectele pe care aceștia ni le prezintă, vă invit ca, luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/