telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Anton Pann, folclorist, precursor al literaturii române moderne… pe undele Radio Iași, joi, 13 octombrie 2022, h. 21 și 3 minute în emisiunea TRADIȚII

Anton Pann, folclorist, precursor al literaturii române moderne… pe undele Radio Iași, joi, 13 octombrie 2022, h. 21 și 3 minute în emisiunea TRADIȚII

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții facem popas în incinta Casei Memoriale „Anton Pann” din București, muzeu situat pe Strada Anton Pann, numărul 20, Sectorul 3.

Împreună cu muzeograf Mădălina Șchiopu facem periplu prin încăperile casei amintite, vorbind despre „conceptul muzeal propus în expoziția de față, concept care urmărește principiile interactivității și conectivității”. Aflăm, de fapt, povestea vieții lui Anton Pann spusă într-un mod inedit, dar facem și o incursiune în lumea literară și politică a vremii lui Anton Pann… poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist, compozitor al muzicii imnului național al României.

În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite, și sigur am făcut-o, teme pe care le prezentăm împreună cu muzeograf Mădălina Șchiopu, vă propun să stați alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții, până la ora 22…

13 OCTOMBRIE 2022 – Promo_Traditii cu Dumitru Serban

Așadar, astăzi, prin cuvânt, prezentăm cele mai frumoase ilustrații de carte realizate de artiști români faimoși, instalații interactive și animații, toate găsindu-le în incinta Casei Memoriale „Anton Pann” din București. De asemenea, vorbim despre douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale și instrumentale, laice și religioase compuse de către Anton Pann. Toate acestea sunt ilustrate în prima expoziție permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor și a vremurilor în care a trăit și a creat.

Dragi prieteni, despre toate acestea, astăzi, invităm la dialog pe doamna Mădălina Șchiopu, muzeograf al Casei Memoriale „Anton Pann” din capitală, muzeu situat pe Strada Anton Pann, numărul 20, Sectorul 3, aflând – din primele două intervenții pe care le difuzăm, amănunte concrete despre viața și opera lui Anton Pann, născut în jurul anilor 1796-1798 în localitatea Sliven, Imperiul Otoman, astăzi în Bulgaria, un renumit târg… așezat la poalele versantului sudic al munților Balcani.

Muzeul despre care vorbim, astăzi, e – de fapt – prima și singura casă în care Anton Pann a locuit fără chirie, fiind cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie, anul 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană a cântat Anton Pann. Locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia. Aici, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar, mai apoi, Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de către autor fiind: O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu.

De asemenea, în cele ce urmează, pășim și în pivnița Casei lui Anton Pann, aflând amănunte concrete despre ce adăpostește aceasta, totul fiind într-o frumoasă horă cu întreaga sa creație.

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Ei, stimați prieteni, la subsolul casei în care, astăzi, facem popas este amenajată o mică pivniță, un loc plin de rasteluri cu sticle de lemn, sticle care imită sticlele de vin și pe care sunt scrise proverbe preluate din scrierile lui Anton Pann, de exemplu: „Vinul e toiagul bătrâneților și nebunia tinereților”; „Vinul e pentru noi, Nu e pentru boi”; „Picioarele nu-l mai țin/ Și tot strigă: adă vin!”; „Dama frumoasă și vinul/ Pot pe cineva să-l strice/ Ca otrava, ca veninul” și multe altele… .

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Ne continuăm dialogul cu muzeograf Mădălina Șchiopu, iar – în cele ce urmează – pășim în sala intitulată: Biografie și Context, plimbându-ne prin viața folcloristului Anton Pann… de la naștere până la plecarea sa „din lumea cu dor în cea fără de dor”, aflând detalii concrete despre cele trei căsnicii, fiind într-o continuă căutare a liniștii sufletești; Anton Pann a cântat, a cules folclor, colindând întreaga țară, luând pulsul societății din vremea sa, filtrând mai tot ce a cules prin personalitatea sa, fiind creatorul unei literaturi autentice, literaratură inspirată din folclorul nostru; interlocutorul nostru, muzeograf Mădălina Șchiopu ne descrie și cele două revoluții – 1812, 1848 – prezentându-ne contextul perioadei la care facem referire; mai aflăm amănunte concrete despre povestea Imnului Național, dar și despre zoetrop, strămoș al cinematografiei moderne… ascultând la ce este acesta util?!

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Stimați prieteni, după cum bine știți… încă de la începutul ediției de astăzi a emisiunii noastre, facem popas în incinta Casei Memoriale „Anton Pann” din București, muzeu situat pe Strada Anton Pann, numărul 20, Sectorul 3. Mădălina Șchiopu, muzeograf, în următoarele minute ne creionează un portret al lui Anton Pann, vorbindu-ne despre viața sa amoroasă, un veșnic trubadur, un romantic incurabil, suferind din iubire; mai aflăm amănunte, în cele ce urmează și despre Bucureștiul de altădată, cu accent pe viața tumultuoasă a acestuia: molime, incendii… toate reflectate într-un colț din incinta muzeului în care, astăzi, facem popas; incendiul de la 1847, prezentat fiind, în amănunt, într-o poezie – de către Anton Pann, poezie expusă într-un mod aparte.  

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”
Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Vă reamintim că, astăzi, relatăm din incinta Casei Memoriale „Anton Pann” din capitală, muzeu situat pe Strada Anton Pann, numărul 20, Sectorul 3. Dialogăm, după cum bine știți, cu doamna Mădălina Șchiopu, muzeograf. În cele ce urmează, pășim înspre Sala de Muzică din incinta Casei Memoriale „Pann” din București, și aflăm amănunte concrete, sală în care sunt frumos expuse douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, instrumente din epoca fanariotă… prevăzute cu căști, fiecare dintre acestea fiind etichetate, iar pe etichete fiind scrise explicațiile necesare – de la etimologie până la modul de funcționare a instrumentului, vizitatorul fiind îndrumat să atingă, luând, astfel, contact cu sunetele instrumentelor. Interesant!

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Dragi prieteni, în următoarele minute, împreună cu muzeograf Mădălina Șchiopu, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, mai exact la Casa Memorială „Anton Pann” din București, pășim în Sala Poveștilor ascultând amănunte concrete despre această încăpere, cu accent pe cărțile lui Anton Pann, invitata noastră prezentându-ne și ilustrațiile pe care le vedem frumos expuse, în incinta sălii, ilustrații care reflectă secvențe din Povestea vorbii și Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, ilustrații create de artiști renumiți ai țării; mai aflăm amănunte despre tipograful Anton Pann, totul amintind și conturând personalitatea lui Anton Pann, cel care a pus bazele literaturii române moderne, acestea fiind doar câteva subiecte pe care le dezvoltăm în următoarea secvență audio pe care o difuzăm, invitându-vă să ascultați, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, aducem, pentru dumneavoastră, pe toate frecvențele Radio Iași, astfel de informații despre originile folclorului românesc.

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Încheiem dialogul cu muzeograf Mădălina Șchiopu, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială „Anton Pann” din București, casă situată Strada Anton Pann, numărul 20, Sectorul 3, aflând amănunte despre poeții, scriitorii, criticii literari care au scris despre Anton Pann, apoi ascultăm o invitație, pentru fiecare dintre dumneavoastră, prietenii Radio Iași, de a trece pragul acestei prestigioase instituții.

Audio – Mădălina Șchiopu, muzeograf Casa Memorială „Anton Pann”

Raportat la subiectele pe care vi le-am prezentat mai sus, încheiem prin a vă spune că: Anton Pann e compozitorul muzicii imnului naţional „Deşteaptă-te române“, fiind supranumit de Eminescu „finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb”. A fost cântăreţ de strană, compozitor şi scriitor. A lucrat ca tipograf, ca dascăl şi a fost un neobosit culegător de cântece „de lume“, după cum ați putut asculta în ediția de astăzi a emisiunii noastre.

În poezia „Epigonii“, Mihai Eminescu îi aducea, într-un singur vers, un omagiu lui Anton Pann, numindu-l „finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb“, în semn de recunoştinţă pentru ascuţimea cu care acesta a îmbogăţit cultura românească.

Amintim, în final, câteva cugetări ale lui Anton Pann, stârnindu-vă, astfel, interesul apropierii de opera sa: „De te latră un câine, astupă-i gura cu pâine; n-arunca în el cu piatră, că atunci mai rău te va lătra“; „Oaspetele nu mănâncă ce gândeşte, ci mănâncă ce găseşte“; „De multe ori limba taie mai mult decât sabia“; „Fereşte-te să iei fată frumoasă de neam prost, nevastă lăsată de bărbat şi văduvă care-şi plânge bărbatul mort“; „Aşa e lumea asta: râde om de om şi dracu’ de toţi“; „Ştiinţele sunt uşi, iar cheile lor sunt cercetările“; „Nu strânge averi creştine/ Căci cu banii nu te-ngropi,/ Să ai bani doar de tămâie,/ De cinci scânduri… şi de popi“; „Gura lumii numai pământul o astupă“.

În speranța că doriți să afați amănunte despre toate cele prezentate – vă invităm ca, joi, 13 octombrie 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne putem auzi – online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții vorbim despre o experiență pe care au trăit-o profesori, părinți, copii în una din zilele trecute în localitatea Gropnița, județul Iași, în incinta

URĂTURA PLUGUȘORULUI ȘI MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ la RADIO IAȘI, ÎN EMISIUNEA TRADIȚII cu DUMITRU ȘERBAN

Tradiții de sărbători – trăire, emoție, continuitate – joi, 5 Ianuarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII, RADIO IAȘITradiții de sărbători – trăire, emoție, continuitate – joi, 5 Ianuarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII, RADIO IAȘI

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții… pentru că încă suntem sub magia sărbătorilor de iarnă – întâi, de la etnograf Marcel Lutic ascultăm amănunte despre tradițiile specifice