telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN 167 de ani de la dezrobirea rromilor (I) – Luni, 20 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 20.02.2023)

167 de ani de la dezrobirea rromilor (I) – Luni, 20 FEBRUARIE 2023, în emisiunea Viața Rromilor, Radio Iași (ora 20:30, 20.02.2023)

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi au marcat una dintre zilele cu semnificaţie istorică pentru comunitatea rromă din România. Așadar, în acest sens, vineri, 17 februarie, începând cu ora 15:00, în Sala de Spectacole „Diotima” a instituţiei s-a desfășurat dezbaterea „Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor”.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Publicul ieşean a fost provocat la dialog de către doamna Doiniţa Cărăuşu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din târgul Iaşilor, dar şi de către doamna Elena Motaş, Consilier la Biroul Judeţean pentru rromi din cadrul Instituţiei Prefectului Județului Iaşi.

Totodată, participanţii la eveniment, în număr de peste 70 de persoane, au vizionat filmul documentar „Sclavia rromilor. Lungul drum către libertate”. Proiecţia cinematografică a fost lansată în luna februarie 2016 de către reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor din București, fiind prima docudramă referitoare la Robia etnicilor rromi în Țările Române. Subiectul filmului pune accentul pe momentul dezrobirii rromilor, februarie 1856, și pe starea de vulnerabilitate la care au fost expuși robii odată cu eliberarea lor.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Concret, „Ziua Dezrobirii Rromilor”, 20 februarie 1856 reprezintă data eliberării din sclavie a rromilor în baza actului normativ promulgat de către domnitorul Barbu Ştirbei – „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Pentru a marca acest moment istoric a fost elaborată Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii rromilor din România. Așadar, anul acesta, chiar astăzi, 20 februarie, se împlinesc 167 de ani de la data eliberării din sclavie a rromilor.

Despre subiectele pe care le-am amintit, întâi de toate, stăm de vorbă cu doamna Elena Motaş, Consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru rromi din Instituţia Prefectului Județului Iaşi.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dragi prieteni, după cum bine știți, astăzi, relatăm de la manifestarea – „Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor” – eveniment care a avut loc vineri, 17 februarie, la Iași, în Sala de Spectacole „Diotima” din incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului.

Revenim la dialogul cu doamna Elena Motaș – Consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru rromi din Instituţia Prefectului Județului Iaşi.

Așadar, participanţii la manifestarea care constituuie subiectul ediției de astăzi a emisiunii Viața Rromilor… au vizionat filmul documentar „Sclavia rromilor. Lungul drum către libertate”. Proiecţia cinematografică a fost lansată în luna februarie 2016 de către reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor din capitală, fiind prima docudramă referitoare la Robia rromilor în Țările Române.

Subiectul filmului pune accentul pe momentul dezrobirii rromilor, februarie 1856, și pe starea de vulnerabilitate la care au fost expuși robii odată cu eliberarea lor. Care dintre dumneavoastră dorește să urmărească acest film documentar îl invit să accese site-ul – ikultura.ro.

Despre subiectul filmului documentar, în cele ce urmează, doamna Elena Motaș ne oferă mai multe amănunte, dar ne vorbește și despre comunicarea pe care o are cu reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor din București, pentru ca, aproape de finalul dialogului, pentru fiecare dintre dumneavoastră… să aibă un gând, un îndemn, chiar o recomandare.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Stimați prieteni, astăzi, în emisiunea noastră, relatăm de la manifestarea – „Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor” – eveniment care a avut loc vineri, 17 februarie, la Iași, începând cu ora 15, în Sala de Spectacole „Diotima” din incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului.

În următoarele minute, stăm de vorbă cu doamna Doiniţa Cărăuşu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din târgul Iaşilor, cea care ne vorbește despre etnia rromă, cu accent pe istoricul acesteia, dar și despre dezrobirea rromilor, subiect al dezbaterii de zilele trecute, din târgul Iașilor, eveniment la care au participat 70 de elevi de la liceul „Garabet Ibrăileanu”, dar și foarte mulți cetățeni ai Iașilor.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

În contextul subiectului pe care l-am tratat astăzi, se cuvine a vă recomanda două lucrări, foarte interesante, editate de către Centrul Național de Cultură a Rromilor. Este vorba despre – Rromii. Sclavie și libertate. Constituiurea și emaniciparea unei noi categorii entice și sociale la nord de Dunăre. 1370 – 1914, de Petre Petcuț, București, Editura Centrului, 2020 și Sclavia Romilor în Țara Românească. Fragmente de istorie socială. Vânzări de copii/donații. Căsătorii. Cereri de dezrobire, Editura Centrului Național de Cultură a Rromilor, București, 2020.

 

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor

În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, vă invit ca, astăzi, luni, 20 februarie 2023, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.

Ne reauzim, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când vă invit acasă la rușii staroveri din România.

De asemenea, nu uitaţi de întâlnirea pe care o avem – pe calea undelor Radio Iași – joi, începând cu ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

„Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei”, Nr. XXIII – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 21 MARTIE 2024, ora 21:03… cu Dumitru Șerban„Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei”, Nr. XXIII – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 21 MARTIE 2024, ora 21:03… cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, relatăm de la prezentarea publicației științifice „Anuarul Muzeului Etnografic al Moldovei”, Numărul XXIII, publicație de înaltă ținută academică, inițiată de către regretatul om de cultură Vasile