Stimați prieteni, astăzi… invitat al emisiunii este doamna Elena Motaș, originară din satul Zece Prăjini, comuna Dagâța, județul Iași. Doamna Elena Motaș e consilierul pentru probelemele rromilor în Instituția Prefectului Județului Iași și din prima secvență audio pe care o difuzăm… aflăm amănunte concrete despre două evenimente desfășurate, la Iași, în zilele de 21 și 22 aprilie 2023, manifestări organizate cu prilejul Zilei Internaționale a Rromilor.
Astăzi, după cum bine știți, stăm de vorbă cu doamna Elena Motaș, consilerul pentru problemele etnicilor rromi în Instituția Prefectului Județului Iași. În cele ce urmează, invitata noastră ne amintește care sunt comunitățile din județul Iași implicate în buna desfășurate a celor două manifestări – de zilele trecute – din orașul Iași. Dragi prieteni, la cele două manifestări – de pe esplanada din fața Palatului Culturii, 21 aprilie, și din Parcul Copou, 22 aprilie – a participat și Fanfara (Fanfara Zece Prajini Shukar) din locul de origine al invitatei noastre, satul Zece Prăjini, comuna Dagâța, Iași, aflând, astfel, faptul că muzica de fanfară în zona noastră, cu siguranță, va avea continuitate.
Dragi prieteni, în cele ce urmează, doamna Elena Motaș ne povestește despre Muzeul Virtual al Culturii Rromilor. Așadar, în lipsa unui muzeu fizic, reprezentanții agenției care a implementat proiectul susțin: „am considerat foarte importantă realizarea unui muzeul virtual al culturii romilor, care poate fi vizitat atât de romi și de neromi din România, cât și de către romi și neromi din oricare colț al planetei, fapt care îl face, cel puțin prin gradul de accesibilitate, chiar mai important decât un muzeu fizic”. Muzeul Virtual al Culturii Romilor a fost realizat în cadrul proiectului „Putem mai mult Împreună!”.
Vă reamintim că – invitată a ediției de astăzi a emisiunii noastre – e doamna Elena Motaș, consilerul pentru problemele rromilor în Instituția Prefectului Județului Iași. Solicităm atenție, în următoarele minute, în special părinților rromi care au copii la școală și vor ca, în următoarea perioadă, să-i trimită către studiu – la liceu și la facultate.
Concret, în cele ce urmează, Doamna Elena Motaș ne vorbește despre o interesantă campanie educațională (Cine are carte… are parte/ Între vocație și tentație) dedicată etnicilor rromi, spunându-ne ce urmărește această inițiativă, dar ne oferă și amănuntele necesare în ceea ce privește pașii pe care viitorii elevi, viitorii studenți… trebuie să-i întreprindă, pentru a putea accesa locurile speciale pentru enticii rromi atât în învățământul liceal, cât și în învățământul universitar.
Ne reîntâlnim pe frecvențele Radio Iaşi, miercuri, începând cu ora 20 şi 30 de minute, atunci când vă invit acasă la ruşii staroveri. Nu uitați de întâlnirea de joi, ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții. Ne reauzim și vineri, începând cu aceeași oră, 20 și 30 de minute, atunci când vă invit la emisiunea Dialog intercultural.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele conturate, vă invit ca, astăzi, luni, 1 mai 2023, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne
Muzica pe care o difuzăm în emisiunea de astăzi e în interpretarea Tarafului – de altădată – din Dagâța, Iași, melodii populare de pe Albumul – Rapsozii. Vechi cântece populare și melodii de joc ale românilor: Moldova, album editat, prin anii 90 ai secolului trecut, de către reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/