telefon:

+40741405281

Dumitru Serban CULTURA RUSĂ CARTEA LUNII MAI 2023 – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum

CARTEA LUNII MAI 2023 – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum

Boyaryna Morozova by_V. Surikov_Tretiakovskaya Galereia

Cartea lunii mai ne este prezentată – în format AUDIO – de către doamna Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Concret, vorbim despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața. Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.

Pe coperta 1 a volumului este ilustrată o miniatură din Codicele cu figuri – Lițevoi svod, a doua jumătate a seolului al XVI-lea, pictură în care este reflectată Mănăstirea cu hramul Maicii Domnului din Smolensk din Moscova, fondată în anul 1524 de către marele cneaz Vasilii III, care a servit, în primele două secole ale istoriei sale, ca loc de detenție pentru femeile din familia țarilor și ale boierilor de rang înalt, printre care și Feodosia  Prokopievna Morozova.

Începem dialogul cu doamna Profesor Marina Vraciu, aflând de la domnia sa, din primele două secvențe audio pe care le difuzăm, amănunte concrete despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, stârnindu-vă, astfel, interesul lecturii. AUDIO:

 

Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum

Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum

 

Până a afla amănunte despre lupta Boieroaicei Morozova pentru credința străbună, subiect ilustrat în paginile volumului amintit, vă invit să ascultați amănunte concrete despre Schisma/Raskolul din Biserica Ortodoxă Rusă, secolul al XVII-lea, dar și despre consecințele acestui fenomen pentru oamenii din popor care nu au fost de acord cu reformele Țarului Aleksei Mihailovici și ale Patriarhului Nikon al Moscovei. AUDIO:

Reamintim că doamna profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, astăzi, ne prezintă volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, domnia sa semnând și prefața acesteia. Cartea a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.

 

Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Din următoarea secvență audio… aflăm amănunte despre viața Feodosiei Prokopievna Morozova, cu urcușurile și coborâșurile acesteia, subiect surprins în volumul care constituie subiectul postării noastre, aflând detalii despre conținutul cărții, despre autorul paginilor traduse de către doamna profesor, „document viu scris dincolo de timp”, text scris la câteva decenii de la dispariția Maicii Feodora, aflând totodată informații și despre corespodența dintre Maica Feodora și Protopopul Avvakum, corespondență reflectată în volumul pe care-l prezentăm. Trebuie să facem precizarea că alături de Maica Feodora… întru suferința pentru Hristos și pentru vechea credință – au suferit și „sora mai mică, Evdokia Urusova, și prietena lor apropiată, Maria Danilova”. AUDIO:

În cele ce urmează, doamna profesor Marina Vraciu, specialist în filologie, ne creionează un portret al Boieroaicei Feodosia Prokopievna Morozova, cea care s-a călugărit în taină, luând numele de maica Feodora, aflând totodată și răspuns la întrebarea – De ce a trebuit ca ea să moară…? Făcând parte dintr-o familie de rang înalt a imperiului din acele vremuri, fiind căsătorită, având și un fiu… AUDIO:

Reamintim că dialogăm cu doamna Profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

După cum bine știți, vorbim despre volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum, carte tradusă de către invitata noastră, cea care a semnat și prefața.

Volumul a apărut în anul 2021 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Doamna Profesor Marina Vraciu… continuă a ne prezenta portretul Feodosiei Prokopievna Morozova ilustrându-ne credința acesteia ancorată – clipă de clipă – în căutarea sfințeniei, în facerea de bine, gingășie, generozitate, iubire pentru aproapele, pentru Hristos și credința străbunilor.

Pentru a întări cele precizate și a vă crea o imagine completă a perioadei la care facem referire și a actanților implicați în subiect… trebuie să amintim că Feodosia Prokopievna Morozova s-a născut la 21 mai 1632, în Moscova și a plecat „din lumea cu dor în cea fără de dor” la 12 noiembrie 1675, în Borovsk, Rusia și în acest context se cuvine ca din prefața cărții să cităm: „Regăsim în textul acestei relatări și personaje istorice cunoscute din alte texte fundamentale ale așa-numitei Școli de la Pustoziorsk, adică din Viața Protopopului Avvakum de el însuși scrisă, precum și a preotului Lazăr și a călugărului Epifanie: maica-îndrumătoare, Melania, cea care o păzește pe Feodosia, pe de o parte, și sora mai mică a Feodosiei, Evdokia Urusova precum și prietena lor de origine nobilă, Maria Danilova. În contrast, în conflict apar, într-o strânsă asociere cu reprezentanți ai puterii laice și bisericești, demnitari și executanți, boieri, clerici și chiar membri ai familiilor”. AUDIO:

Maica Feodora și lupta pentru credința străbună – s-au reflectat, mai târziu, în operele artiștilor, scritorilor, amintindu-ne de pictorul Vasili Surikov, cunoscut pentru lucrările sale istorice în care prezintă episoade din secolul al XVII-lea și din perioada medievală a marelui Imperiu de la Răsărit.

În picturile sale, Vasili Surikov redă cu minuțiozitate așezările și costumele epocii, aceasta în ciuda faptului că doar nouă din picturile sale sunt istorice, iar restul, de mai multe sute, fiind portrete, schițe.

Deși Surikov a trăit și a creat cea mai mare parte a vieții la Moscova, el a considerat permanent că locuința sa este aceea din Krasnoiarsk. Casa lui din Krasnoiarsk a devenit casă memorială. Se trage dintr-o familie de cazaci din Siberia. După absolvirea școlii în anul 1868, a pornit spre Sankt Petersburg, călare pe cal, pentru a se înscrie la Academia de Arte. Călătoria a durat un an, iar în 1869 s-a înscris la Academie, unde a avut rezultate remarcabile.

Boyaryna Morozova by_V. Surikov_Tretiakovskaya Galereia

Boyaryna Morozova, de V. Surikov, Tretiakovskaya Galereia, Moscova

Am amintit toate acestea, pentru că Doamna Profesor – Marina Vraciu – ne amintește de o pictură a lui Vasili Surikov în care este reprezentată Feodosia Prokopievna Morozova, ilustrând, în detaliu, suferința acesteia pentru credința străbună.

De asemenea, invitata noastră ne amintește și despre prezența Morozovei în romane istorice, în opere literare. AUDIO:

 

Boyaryna Morozova by V. Surikov, Tretiakovskaya Galereia

Boyaryna Morozova by V. Surikov, Tretiakovskaya Galereia

Dragi prieteni, conchidem prin a văspune că Maica Feodora a fost canonizată în anul 1917. Mai aflăm, încă o dată ce surprinde paginile volumului: Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum.

Ediție, traducere, note și prefață de prof. Marina Vraciu. AUDIO:

Mulțumim doamnei profesor Marina Vraciu, doctor în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că ne-a prezentat, în exclusivitate, volumul – Povestire despre Feodosia Prokopievna Morozova. Mărturii despre viața unor sfinte mucenițe și pagini din corespondența Protopopului Avvakum.

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

CARTEA LUNII NOIEMBRIE 2023 – Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI – XVII, Vol. ICARTEA LUNII NOIEMBRIE 2023 – Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI – XVII, Vol. I

Povestim, prin audio, foto și text – de la prezentarea catalogului – album „Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI – XVII”, vol. I, rodul muncii doamnei