telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Evenimente de înaltă ținută academică în Iași, la UMF și BCU – subiecte ale emisiunii „Dialog intercultural” din 28 IUNIE 2024, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

Evenimente de înaltă ținută academică în Iași, la UMF și BCU – subiecte ale emisiunii „Dialog intercultural” din 28 IUNIE 2024, de pe undele Radio Iași, ora 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la două manifestări culturale desfășurate, nu demult, în târgul Iașilor.

Prima s-a desfășurat în incinta Muzeului de Istorie a Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și a doua în incinta Sălii „B. P. Hasdeu”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Așadar, primul eveniment s-a desfășurat în cadrul „Săptămânii diversității”, UMF Iași.

Este vorba despre vernisajul expoziției foto-documentare „Întâlnirea cu semenul american”, experiența ilustrului savant  Grigore T. Popa în America.

Al doilea eveniment la care am participat și despre care vorbim, aproape de finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre, se referă la „Regalitatea în filatelie”, expoziție care și-a propus să evoce, prin intermediul mărcilor poștale, secvențe din viața regilor României. Tema pe care am amintit-o ne este prezentată de către istoricul Liviu Brătescu.

Pentru început, invităm la dialog pe domnul profesor Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, titularul disciplinei Istoria Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, cel care ne povestește despre expoziția foto-documentară „Întâlnirea cu semenul american”, experiența savantului  Grigore T. Popa în America.

AMĂNUNTE și AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/evenimente-de-inalta-tinuta-academica-in-iasi-la-umf-si-bcu-subiecte-ale-emisiunii-dialog-intercultural-din-28-iunie-2024-de-pe-undele-radio-iasi-ora-20-si-30-de-minute-cu-dumit/

Interlocutorul nostru ne amintește despre cărțile lui Grigore T. Popa, editate, din păcate, atât de târziu. Aflăm, în exclusivitate, faptul că domnul profesor Richard Constantinescu ne pregătește o altă apariție editorială din zestrea scriitoricească a lui Grigore T. Popa. AUDIO:

 

Aproape de finalul emisiunii noastre, după cum bine știți din incipit, de la istoric Liviu Brătescu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, aflăm amănunte concrete despre „Regalitatea în filatelie”, expoziție organizată, nu demult, la Iași, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cele ce urmează, revenim la dialogul cu domnul profesor Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, titularul disciplinei Istoria Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Dragi prieteni, vă reamintim că vorbim despre expoziția foto-documentară „Întâlnirea cu semenul american”, experiența savantului  Grigore T. Popa în America.

AMĂNUNTE și AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/evenimente-de-inalta-tinuta-academica-in-iasi-la-umf-si-bcu-subiecte-ale-emisiunii-dialog-intercultural-din-28-iunie-2024-de-pe-undele-radio-iasi-ora-20-si-30-de-minute-cu-dumit/

Grigore T. Popa s-a născut la 1 mai 1892 și s-a stins la 18 iulie 1948 în București. Grigore T. Popa era vasluian din satul Șurănești, cu studii la Facultatea de Medicină din Iași, urmate de o specializare în embriologie, neuroanatomie și anatomie comparată, la Universitatea din Chicago din Statele Unite ale Americii și alta în anatomie, antropologie și biologie în Anglia, la Londra. Întors în țară, are o carieră fulgurantă: în 1929 este numit profesor de anatomie la Universitatea din Iași, de unde se mută în anul 1942 la Universitatea din București. Grigore T. Popa a fost, alături de Mihail Sadoveanu, George Topârceanu și Mihai Codreanu, fondatorul revistei „Însemnări ieșene”, dar și președinte al Societății de Medici și Naturaliști din Iași și membru corespondent al Academiei Române. În  contextul expoziției „Întâlnirea cu semenul american” vernisată, nu demult, la Iași, în incinta Muzeului de Istorie a Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, se cuvine a vă aminti și a vă recomanda totodată cele două lucrări ale lui Grigore T. Popa, cărți editate de către profesorul Richard Constantinescu: Jurnalul unui savant român în America și Pericolul ne(isprăviților).

În cele ce urmează, de la invitatul nostru aflăm amănunte concrete despre expoziție, cu accent pe actualitatea operei savantului Grigore T. Popa. AUDIO:

 

Stimați prieteni, reprezentanții Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași au organizat, nu demult, în spațiul expozițional de la etajul I al Palatului Fundației, expoziția intitulată „Regalitatea în filatelie”. Expoziția și-a propus să evoce, prin intermediul mărcilor poștale, secvențe din viața regilor României. Au fost expuse colecții de emisiuni filatelice care fac referire la Maestatea Sa Regele Carol I (cum ar fi „Centenarul nașterii Regelui Carol I”, „Trei Regi” și „Fundația Regele Carol I”, realizate de artiști din perioada interbelică precum Ary Murnu și Dimitrie Știubei), mărci poștale dedicate M.S. Regelui Ferdinand I (prima emisiune de timbre fiscale românești executate cu heliogravură, tipărite la Fabrica de Timbre București), emisiuni de timbre din timpul M.S. Regelui Carol al II-lea (pasionat de filatelie și de numele căruia se leagă prima ediție a Expoziției Filatelice Române), precum și timbre emise în onoarea M.S. Regelui Mihai I (printre care se numără „Regele Mihai I – vederi uzuale”, „Pacea, 1947”, „Seceta, 1947”).

Înaintea deschiderii manifestării, am invitat la dialog pe domnul Liviu Brătescu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași. AUDIO:

 

Raportat la cele prezentate, conchidem prin câteva cuvinte din zestrea scriitoricească a poetului nostru național Mihai Eminescu: „Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând”.

AMĂNUNTE și AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/evenimente-de-inalta-tinuta-academica-in-iasi-la-umf-si-bcu-subiecte-ale-emisiunii-dialog-intercultural-din-28-iunie-2024-de-pe-undele-radio-iasi-ora-20-si-30-de-minute-cu-dumit/

Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, așa că nu-mi rămânde decât să vă invit în ziua de vineri, 28 IUNIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

 Ne auzim online, AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Satul românesc, de astăzi, prin vocea etnologului Adina Hulubaș – joi, 19 octombrie 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanSatul românesc, de astăzi, prin vocea etnologului Adina Hulubaș – joi, 19 octombrie 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, relatăm de la expoziţia de carte „Satul românesc”, manifestare culturală desfășurată, nu demult, la Iași, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Evenimentul s-a desfăşurat în