telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN „Odă bucuriei”… împreună cu artiștii Ionela Mihuleac și Carmen Cumpăratu – joi, 14 aprilie 2022, ora 21 și 3 minute, în emisiunea Tradiții

„Odă bucuriei”… împreună cu artiștii Ionela Mihuleac și Carmen Cumpăratu – joi, 14 aprilie 2022, ora 21 și 3 minute, în emisiunea Tradiții

În emisiunea Tradiții de joi, 13 Aprilie 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, de pe toate frecvențele Radio Iași, relatăm de la – Expoziția de ceramică și textile intitulată: „Odă bucuriei”, expoziție vernisată la 1 aprilie a.c., în incinta Muzeului Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Proiectul expozițional reunește instalații de ceramică realizate de artistul plastic Ionela Mihuleac, precum și elemente textile inspirate de arta populară românească, elemente realizate de către profesor Carmen Cumpăratu. Lucrările vor sta pe simeze până la 30 mai 2022, prilej pentru fiecare dintre dumneavoastră de a trece pragul Muzeului Unirii de pe Strada Alexandru Lăpușneanu, Numărul 14, târgul Iașilor.

Creionăm, pe scurt, în cele ce urmează, un portret al artistei Ionela Mihuleac. Originară din Cucuteni, judeţul Iaşi, Ionela Mihuleac a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu” şi cursurile de master în domeniul Foto-video la Universitatea Artă şi Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Ionela Mihuleac este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Iaşi și are în portofoliu numeroase expoziții de pictură, sculptură și ceramică. Este inițiatoarea și coordonatoarea Simpozionului Internațional de Arte „HUMAn”, prin intermediul căruia reunește – la Cucuteni – artiști din întreaga lume și organizează tabere de creație pentru copii.

Atât despre expoziție, cât și despre artistul plastic Ionela Mihuleac, în emisiunea de joi, 14 aprilie, de la vernisaj, oferim cuvântul crtiticului de artă Maria Bilașevski, cea care ne spune că: „expoziția de față vorbește despre partea ancestrală din noi și o aduce în contemporaneitate, producându-ne bucurie”; iar despre Ionela Mihuleac afirmă că „atunci când intri în contact cu opera sa nu ai cum să nu te încarci cu o sămânță de bucurie. Ionela Mihuleac este un artist complet, fiind mereu tânără, un spirit care depășește timpurile noastre”.

Până a o audia, din nou, pe Maria Bilașevski, conturăm, pe scurt un portret al doamnei profesor Carmen Cumpăratu. Specializată în Inginerie Economică în Industria de Textile Pielărie, Carmen Cumpăratu a urmat cursurile de Masterat în Design Vestimentar la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, fiind Doctor în domeniul Inginerie și Management, profesor la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași.

A urmat Cursul de Aprofundare a artei ceramice, organizat de Ionela Mihuleac, și a participat la Simpozionul Internațional de Arte „HUMAn”.

Inspirându-se din arta populară, Carmen Cumpăratu „descifrează” în lucrările sale conținutul înscris în cusăturile de pe costumele populare românești, aducând în expoziție, într-o manieră personală, un limbaj fascinant, în care cuvintele sunt codificate în simboluri ce relevă mesaje transmise din generație în generație.

Criticul de artă Maria Bilașevski, despre ceea ce face doamna profesor Carmen Cumpăratu, la vernisajul expoziției – Odă bucuriei – ne spune că: „se simte o dimensiune care depășește cadrul nostru pământesc și merge înspre ceea ce ar trebui să fie spiritul și sentimentul de esență al nostru, al românilor”.

Stimați prieteni, de la Expoziția de ceramică și textile intitulată: „Odă bucuriei”, expoziție vernisată la 1 aprilie, în incinta Muzeului Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, în următoarele minute o audiem pe doamna profesor Carmen Cumpăratu, un om frumos cu un glas frumos, un om care te încarcă cu fericire, că nu degeaba ploaia de la întâi aprilie ne-a adus înspre Muzeul Unirii, pierduți și îmbătați de iubire prin Iașul drag; Carmen Cumpăratu e un om cald, un om cu suflet mare, un om între oameni și, astăzi, ca Domnia Sa sunt din ce în ce mai rari.

Profesor Carmen Cumpăratu ne spune că: „Mă fascinează graiul străbunilor care într-un singur semn poate surprinde un întreg univers. Călătoriți pe meleagurile românești, citiți aceste semne pe porțile maramureșene, bucovinene, pe iile de pe întreg cuprinsul țării și veți înțelege că strămoșii noștri trăiesc prin ceea ce noi suntem și facem acum”, impreisonându-ne, dar, mai mult, creând acea emoție pe care rar o întâlnești, emoție care se simte în lucrările expuse – Detaliu din potir, Potir, Spiralele pământului, Eliberare, Dăruire, Magul, Șoapte; Cerul cu stelele, câmpul cu florile; Flori de primăvară; Începuturi…; Hora celor trei și altele.

Apoi, o audiem, de la vernisajul expoziției – Odă Bucuriei – pe artista Ionela Muhuleac, vernisaj care s-a desfășurat chiar de ziua Domniei Sale, 1 aprilie, așa că, și aici, din tot sufletul îi spunem un sincer și călduros – LA MULȚI ANI!

Ionela Mihuleac este originară din comuna Cucuteni, judeţul Iaşi, comună care dă numele unei mari civilizații – civilizația Cucuteni, poate mai veche decât Mesopotamia, păcat că nu e brandul nostru de țară.

Așadar, pe Ionela Mihuleac între 1982 și 1986 o găsim la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, iar între ani 1987-1991 la Şcoala Populară de Artă din Iaşi, pentru ca între ani 1991-1997 să urmeze studii de pictură, clasa prof. Liviu Suhar, Universitatea de Artă şi Design, fiind din anul 1997 – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar pentru un artist precum Ionela Mihleac nu e așa imprtant CV-ul. Dragi prieteni, important este ceea ce face, ceea ce simte, ceea ce ne transmite și o face extraordinar, pentru că rar îți e dat să întâlnești un om care să reușească a te tranpune atât de mult în legătura cu înaintașii, de aceea vă solicit atenția, pentru că Ionela Mihuleac, imediat după ce ne vorbește despre lucările din textile ale doamnei Cramen Cumpăratu, ne propune un exercițiu de ieșire din spațiul mental și să ne conectăm cu starea de bucurie.

Astfel, cu drag, v-aș ruga și pe dumneavoastră, pentru că, nu-i așa? Expoziția se intitulează – Odă bucuriei. Oare de ce? Bucurați-vă….

Raportat la subiectele prezentate vă invit ca joi, 14 aprilie 2022, între 21:03 – 22, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim, online, aici – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Centrul Cultural Bucovina din Suceava, Strada Universității, Numărul 48

Centrul Cultural Bucovina, instituție reper pe ogorul culturii românești – joi, 6 IULIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanCentrul Cultural Bucovina, instituție reper pe ogorul culturii românești – joi, 6 IULIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții poposim în Centrul Cultural Bucovina din Suceava, Strada Universității, Numărul 48. Primul interlocutor al emisiunii este domnul Ion Băițan, director al