În ediţia de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la cea de a XXIX-a ediţie a „Târgului de Carte GAUDEAMUS Radio România”, manifestare care s-a desfășurat în perioada 07 – 11 decembrie 2022, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Societății Române de Radiodifuziune.
În cadrul Pavilionului B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, reprezentanții Departamentului pentru Relaţii Interetnice au etalat un stand al diversităţii etnice, mai exact – standul cu numărul 157, acesta fiind special dedicat literaturii, presei şi tradiţiilor minorităţilor naţionale. Cele 15 organizaţii care au confirmat participarea au expus în cadrul târgului: cărţi, reviste, fotografii, CD-uri şi au organizat, în spațiile special amenajate, evenimente de lansare a unor apariții editoriale recente. Una dintre minoritățile care au expus este și cea rromă.
La standul acesteia am dialogat cu domnul Iancu Gabor din Comuna Corunca, județul Mureș. Invitatul nostru, în primele două intervenții audio pe care le difuzăm ne zugrăvește o imagine a comunității din care face parte, descriindu-ne atât portul bărbătesc, cât și cel femeiesc. Iancu Gabor ne vorbește și despre hărnicia gospodinelor din comunitate, acestea fiind cele care croiesc o parte dintre elementele portului pe care-l îmbracă.
Dialogăm, după cum bine știți cu Iancu Gabor, etnic rrom originar din Corunca, județul Mureș. În cele ce urmează, interlocutorul nostru ne vorbește despre meseriile pe care le practică rromii gabori – de la comercianți până la muncitori în construcții, amintindu-ne de fapul că are câteva echipe de lucru în întreaga țară, descriindu-ne afacerea căreia i-a pus bazele, arătând față de clienți seriozitate, dar și multă pricepere în ceea ce face. Constatăm toate acestea în urma discursului pe care îl are Iancu Gabor, invitându-vă să-l urmăriți, cu mare atenție, pentru că rar ne este dat să întâlnim astfel de oameni.
Stimați prieteni, vă reamintim că în ediţia de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la cea de a XXIX-a ediţie a „Târgului de Carte GAUDEAMUS Radio România”, manifestare care s-a desfășurat în perioada 07 – 11 decembrie 2022, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Societății Române de Radiodifuziune. În cadrul Pavilionului B2 al Complexului Expoziţional Romexpo, reprezentanții Departamentului pentru Relaţii Interetnice au etalat un stand al diversităţii etnice, mai exact – standul cu numărul 157, acesta fiind special dedicat literaturii, presei şi tradiţiilor minorităţilor naţionale. Cele 15 organizaţii care au confirmat participarea au expus în cadrul târgului: cărţi, reviste, fotografii, CD-uri şi au organizat, în spațiile special amenajate, evenimente de lansare a unor apariții editoriale recente.
Dialogăm, după cum bine știți, de la acest frumos eveniment, cu Iancu Gabor din Comuna Corunca, județul Mureș, cel care în cele ce urmează ne spune care este cântărețul preferat, vorbindu-ne și despre familia Domniei Sale, având trei copii, o fată și doi băieți, constituind pentru fiecare dintre noi un exemplu. Pentru că înregistrarea a fost realizată înainte sărbătorilor de iarnă… Iancu Gabor, pentru fiecare dintre dumnevaoatsră, cu prilejul anului care tocmai a început… are câteva gânduri de bine.
Raportat la subiectele pe care le-am prezentat astăzi, se cuvine a încheia prin proverbele: La omul harnic se uită sărăcia pe fereastră, dar nu îndrăznește să intre; Omul harnic, muncitor, de pâine nu duce dor; Pământul cât de bun ar fi, fără lucrător rămâne sălbatic; Fă astfel ca nici o oră să nu-ţi treacă fără rod; Dumnezeu hrăneşte păsările care dau din aripi.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, vă invit ca, astăzi, luni, 30 ianuarie 2023, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne reauzim, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când vă invit acasă la rușii staroveri din România.
De asemenea, nu uitaţi de întâlnirea pe care o avem – pe calea undelor Radio Iași – joi, începând cu ora 21 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/