Cartea lunii iunie a anului 2023 a fost prezentată, nu demult, în cadrul unei după amiezi culturale închinată regretatului scriitor, profesor, om, Emil Iordache, în cinstea căruia – cu acest prilej – toți cei apropiați, cunoștințe, oameni ai cărții, intelectuali și toți cei care l-au cunoscut, s-au adunat într-o comuniune spirituală, cu cel care a fost Emil Iordache, împărtășindu-ne din experienața lor… gânduri, trăiri, sentimente, simțiri. Evenimentul a fost unul special, cu atât mai mult, cu cât, în centrul atenției s-a aflat lansarea cărții Pârtia, un manuscris, care pentru mulți ani a fost abandonat, din motive necunoscute, rămânând, la loc sigur, în biblioteca unui profesor de matematică pentru trei decenii.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, acesta a văzut lumina tiparului, în anul 2017, unde, sub egida Editurii POLIROM, s-a produs miracolul închis în întuneric, ținut în lanțurile vremii peste 30 de ani. Evenimentul a fost unul cu o atmosferă intimă, unde toți cei apropiați și cunoscuți, au participat, încă o dată, la o reînviere a spiritului marelui om, scriitor, publicist, traducător, însemnat om de cultură – Emil Iordache. Cei care și-au amintit, cu drag, de domnul profesor, făcând o incursiune în viața de dascăl și în opera acestuia, s-au angajat, pe rând, în prelegeri, începând cu foști studenți, colaboratori ai revistelor vremii, dar și oameni care au fost apropiați, atât în viața de familie, cunoscându-l îndeaproape, cât și ca oameni care i-au citit opera și valoarea acestuia.
Cu pioșenie și smerenie, cea care-și amintește de viața de studneție, unde domnul profesor și-a pus amprenta asupra viitoarei carierei de dascăl, îndemnând-o să scrie, încurajând-o să facă traduceri, pentru că prin acestea avea ocazia să-și creeze o proprie viață, o a doua casă unde prin imaginație orice este posibil, stăpână peste toate fiind mintea, mintea vie. Așadar, studenta care-și amintește, cu drag, este, acum, profesor, și nu a uitat să respecte din îndemnurile pe care i le-a dat Emil Iordache. Cochetează cu poezia, cu muzica, cu literatura, iar numele este Mihaela Grădinariu, un nume parcă predistinat, având în componență rădăcina și cuvântul de bază – grădina – unde roadele pământului fertil sunt culese cu drag prin poezie, cânt, inspirație.
Cuvântul este preluat de Mircea Platon, omul din spatele cuvintelor apărute, de ani buni, în revista Convorbiri literare, care cu sobrietate în glas, cu o ținută impecabilă, a prezentat într-o manieră personală romanul Pârtia, conturând și creionând personajele care dau viață acestuia, prezentând tema, conflictele centrale, acțiunea prezentată în ordinea desfășurării evenimentelor, punctând timpul și spațiul acțiunii, dar și alte elemente de noutate, care zugrăvesc descrierea și nararea romanului în discuție.
Atmosfera acesta de sărbătoare, închinată unui om care a fost odată… este întreținută de cel care i-a fost aproape în timpul vieții, rămându-i apropiat familiei și urmașilor și după moartea acestuia, cel care v-a puncta poate cele mai importante și picante date din viața scriitorului, fiind martor alături de Emil Iordache, la evenimente importante, este scriitorul Liviu Apetroaie, care întotdeauna are cuvintele la el și o topică nuanțându-i o frază vie și clară, încât îți dorești mereu să-l asculți. De aceea, ne este ușor să ne imaginăm, cum, la ceas de seară, cu o licoare bahică în mâini, își deschideau sufletul spre alte lumi artistice, asemănătoare cu cele dostoievskiene, unde viața prinde contur și forme în nuanțele unor poeți rămași în eternitate, trecuți în eter, sub același nume, Emil, cu nuanțele lui de tandrețe, de sensibilitate, rămânând aceeași peroană specială, uneori de neînțeles, fiind încă un mister opera, atât de importantă, încât mulți înceracă, să i-o decodifice și astăzi.
Pentru că oameni precum Emil Iordache sunt greu de găsit în lumea în care trăim, nu este suficient doar această postare pentru valoarea unui om ca domnia sa, dar – mai mult – pentru opera sa, de accea ne luăm angajamentul moral, ca și în viitor să conturăm portretul omului, scriitorului, aducând pentru domniile voastre toate informațiile esențiale pentru cultura unei generații.