Dialogăm – despre cartea lunii ianuarie a anului 2024 – cu domnul profesor Petru Flenchea, profesor de istorie la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, județul Neamț.
Domnia sa a scris o carte despre Comunitatea Rușilor Lipoveni din Roman, volum intitulat – Municipiul Roman și comunitatea rușilor-lipoveni.
Volumul a apărut la Editura PapiruS Media din București, în anul 2009 și este prefațat de studiul Identitate romașcană, studiu scris de către doctor Dan Gabriel Arvătescu.
Profesor Petru Flenchea are o misiune frumoasă, chiar dacă destul de grea, în calitate de profesor lucrează cu elevii pentru formarea competenţelor, atât competenţe de comunicare, de valorizare, de expresie culturală, cât şi competenţa de a învăţa pe tot parcursul vieţii.
În afară de pregătirea necesară din cadrul orelor, domnul profesor acordă o mare importanţă şi veleităţii de scriitor, întrucât pregătirea intelectuală şi-o desăvârşeşte şi ca autodidact, având o viziune proprie despre lume, cu sentimente adânci şi intense, având o inepuizabilă sursă de cultură,
Înainte de toate, vă invităm să ascultați detalii despre această inițiativă editorială. AUDIO:
În cele ce urmează, aflăm amănunte concrete despre istoricul Comunității Rușilor Lipoveni din Roman, județul Neamț, istoric reflectat în paginile volumului de față.
Aflăm, de exemplu, amănunte și despre Biserica Rușilor Lipoveni din Roman, atestată documentar la 1858. AUDIO:
Dialogăm, despre cartea lunii ianuarie a anului 2024, cu domnul profesor Petru Flenchea, profesor de istorie la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Neamț.
Cartea este intitulată – Municipiul Roman și comunitatea rușilor-lipoveni și este scrisă chiar de către interlocutorul nostru.
Volumul a văzut lumina tiparului la Editura PapiruS Media, București, în anul 2009 și este prefațat de studiul Identitate romașcană, studiu scris de către doctor Dan Gabriel Arvătescu.
În următoarele minute, aflăm amănunte despre câteva mărci identitare ale Comunităţii Rușilor Staroveri din Roman, iar, spre finalul dialogului, invitatul nostru face apel, la membrii comunităţii, de a păstra identitatea acesteia. AUDIO:
Raportat la cele prezentate, din prefața volumului, conchidem: „Rușii lipoveni au venit în zona Romanului în secolul al XVIII-lea fiind urmașii staroverilor prigoniți de autoritățile țariste după reforma patriarhului Nikon. Aceștia au constituit o componentă importantă a populației orașului, ocupând o zonă relativ compactă, având ocupații specifice ce completau economia urbană, păstrându-și în timp obiceiurile și specificul religios”. (dr. Dan Gabriel Arvătescu).
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN