Astăzi, invitat al emisiunii − Dialog intercultural − este domnul colonel în rezervă, Dan Prisăcaru, specialist în științe istorice, coordonator al Muzeului „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași, a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, muzeu înființat, în an Centenar, 2018. Din prima secvență audio pe care o difuzăm, de la invitatul nostru – aflăm amănunte concrete despre cum a luat ființă instituția amintită, cu accent pe expoziția permanentă a acesteia. Imediat după ce aflăm detalii concrete despre cele amintite, invitatul nostru, domnul colonel în rezervă, Dan Prisăcaru, specialist în științe istorice, ne vorbește și despre faptul că patrimoniul muzeului trebuia arătat, prezentat lumii și, în acest context atât Domnia Sa, cât și colegii… s-au gândit să dea viață instituției prin organizarea unor evenimente de înaltă ținută academică, manifestări culturale care să surprindă „aduceri aminte”, astăzi, din viața unor importante personalități care s-au jertfit pentru țară s-au au avut inițiative durabile și despre care se vorbește în ultimii zeci de ani și se va vorbi până la sfârșitul veacurilor. AUDIO:
Dragi prieteni, după cum bine știți, încă din incipitul ediției de astăzi a emisiunii noastre, astăzi, invitat la microfonul Radio Iași, avem pe domnul colonel în rezervă, Dan Prisăcaru, specialist în științe istorice, coordonator al Muzeului „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași, a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, muzeu înființat, în an Centenar, 2018.
În contextul celor precizate de către inviatatul nostru, se cuvine a aminti și a vă recomanda cartea – Contribuția Armatei României și a elitelor la apărarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri (1919 – 1920), lucrare coordonată de către Dan Prisăcaru, Petre Out, respectiv Marius Iorgulescu. Cartea a văzut lumina tiparului, la București, Editura Militară, 2020. În contextul apariției cercetării de față, se cuvine a aminti cuvintele de pe coperta a IV-a a acesteia, cuvinte care aparțin lui Ion I. C. Brătianu, om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire de la 1918 și în viața politică din România modernă: „În chestiunile cele mari, în cele de ordin moral care stăpânesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare și naționalitate, nu pot fi prețuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate ca să te hotărască a le compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt și sigur al principiilor. Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora răsplatei”.
Ne continuăm dialogul cu domnul colonel în rezervă, Dan Prisăcaru, specialist în științe istorice, coordonator al Muzeului „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași, a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, muzeu înființat, în an Centenar, 2018.
În următoarele minute, aflăm detalii concrete despre principalele conferințe organizate – în ultima perioadă – de către invitatul nostru, evident, împreună cu echipa pe care o coordonează. Manifestările au fost organizate în diferite orașe – Iași, Piatra-Neamț – și au fost dedicate Centenarului sau unor mari personalități ale țării care au scris istoria acesteia, precum Iacob Cristian Stanislau Cihac, născut la 19 august 1800 și stins la 29 noiembrie 1888, medic și naturalist român de origine cehă, membru de onoare al Societății Academice Române (din 1872). Iacob Cihac s-a stabilit la Iași și a organizat serviciul sanitar al armatei din Moldova. O altă manifestare culturală organizată de către inviatul nostru a fost dedicată lui Gheorghe I. Brătianu, născut la 28 ianuarie 1898, Ruginoasa, județul Iași și plecat „dincolo” la 23 sau 27 aprilie 1953, Sighetu Marmației, istoric, politician și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. A fost nepot al lui Ion C. Brătianu, Gheorghe Brătianu fiind una dintre figurile de prim rang ale intelectualităţii din aceste ținuturi. Gheorghe Brătianu a fost succesorul istoricului Nicolae Iorga la Catedra de istorie universală a Universităţii Bucureşti. Din cauza convingerilor sale politice, a fost obligat de comunişti să aibă domiciliu forţat între 1944 şi 1950, iar, mai apoi, a fost închis trei ani la teribila închisoare Sighet, acolo unde s-a stins. AUDIO:
După cum bine știți, astăzi, invitat la dialog avem pe colonel în rezervă Dan Prisăcaru, doctor în științe istorice, coordonator al Muzeului „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași, a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, muzeu înființat, în an Centenar. În ultima intervenție audio pe care o postăm, invitatul nostru ne prezintă un eveniment desfășurat, la 11 august 2023, mai exact pe Dealul Coșna, comuna Pârgărești, județul Bacău, acolo unde a avut loc, la Ansamblul Monumental dedicat memoriei eroilor căzuți în prima conflagrație mondială, un ceremonial militar-religios. La manifestare au participat sute de localnici și invitați veniți din capitală, dar și din mai multe județe ale țării.
Concret, pe Dealul Coșna au fost ridicate, încă din anul 2019, două cruci imense: prima dedicată memoriei ostașilor români, iar cea de a doua locotenentului erou Paul Édouard Berge din misiunea militară franceză.
Atât despre ansamblul monumental, cât și despre evenimentul în sine se cuvine a continua dialogul cu invitatul nostru, colonel în rezervă Dan Prisăcaru, doctor în științe istorice. AUDIO:
Aproape de final, amintim și vă recomandăm o altă cercetare a invitatului ediției de astăzi a emisiunii noastre, fiind vorba despre – În avanposturile luptei pentru supraviețuire. Apărarea națională a României și frontul secret în vâltoarea anilor 1938 – 1940, carte care a văzut lumina tiparului la Edtitura Militară, București, 2021.
Raportat la cele prezentate, nu ne rămâne decât să vă invităm la a vizita Muzeul din Dealul Copoului, muzeu prezentat în deschiderea emisiunii și la a fi − cu sufletul și inima, sărbătoare de sărbătoare, prin aprinderea unei lumânări la Sfânta Liturghie, în memoria eroilor acestui neam.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, de aceea vă invit ca astăzi, vineri, 18 AUGUST 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN