Reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Iași, impreună cu cei ai Uniunii Scriitorilor din România Filiala Iași și cei ai Editurii Junimea au lansat, la Iași, cartea Atelierele de pe Armeană, volum semnat de către scriitorul Nichita Danilov.
Evenimentul s-a petrecut în ziua de vineri, 5 aprilie 2024, începând cu ora 17 și 30 de minute, în incinta la Galeriei de Artă „Th. Pallady” de pe strada Alexandru Lăpușneanu, Numerele 7-9, târgul Iașilor.
În prezența autorului, despre volum au vorbit: prof. univ. dr. Liviu Suhar, cetățean de onoare al Municipiului Iași, lector universitar doctor Radu Carnariu. Moderator al evenimentului a fost lector universitar doctor Maria Bilașevschi, critic de artă.
Pentru început, dialogăm cu Maria Bilașevschi, critic de artă, cea care își exprimă o opinie atât despre scriitorul Nichita Danilov, cât și despre conținutul volumului Atelierele de pe Armeană, carte care a văzut lumina tiparului anul acesta la Editura Junimea din târgul Iașilor. AUDIO:
Până a-l asuclta pe scriitorul Nichita Danilov, cel care ne povestește din culisele volumului Atelierele de pe Armeană, îi conturăm, succint, un portret biografic, dar amintim și principalele cărți pe care le-a publicat.
Nichita DANILOV s-a născut la 7 aprilie 1952, în satul Climăuţi, comuna Mușenița, judeţul Suceava. Nichita Danilov este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi. A fost tradus şi publicat în diverse reviste din SUA, Anglia, Cehia, Slovacia, Franţa, Spania, Letonia, Ungaria, Italia, Rusia, Ucraina, Serbia, Estonia.
Amintim selectiv câteva dintre volumele publicate de către scriitorul Nichita Danilov: Fântâni carteziene, poeme, Junimea, 1980 (Premiul Uniunii Scriitorilor din România); Poezii, Junimea, 1987 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi); Deasupra lucrurilor, neantul, poeme, Cartea Românească, 1990 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi; Premiul revistei Cronica, Premiul revistei Poesis); Mirele orb, poeme, 1995 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Nouă variaţiuni pentru orgă, poeme, Polirom, 1999 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Tălpi, roman, Polirom, 2004 (Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi); Maşa şi Extraterestrul, Polirom, 2005; Ambasadorul invizibil, Polirom, 2010; Celălalt Nichita, eseu, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2013; Omul din eprubetă, roman, Polirom, 2021 (Premiul pentru proză al Revistei Ateneu); Peisaj cu îngeri la fereastră, Junimea, 2022.
Nichita Danilov este cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi.
În anul 2004 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Cavaler al Artelor Clasa A. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN Club European.
Nu ne rămâne decât să începem dialogul cu scriitorul Nichita Danilov, cel care ne povestește despre temele pe care le surprinde în paginile volumului Atelierele de pe Armeană, amintind de artiști pe care i-a întâlnit, cărora le-a cunoscut, evident, pe cât a reușit, din trăririle cu înălțări și căderi, urcușuri și coborâșuri pentru arta umanității. AUDIO:
Ultimul interlocutor care ne povestește despre cartea lunii aprilie, lansată, la Iași, nu demult, este artistul plastic Liviu Suhar cel care-și exprimă o opinie pertinentă despre isprava cărturărească semnată de către scriitorul Nichita Danilov. AUDIO:
Raportat la cele prezentate astăzi, încheiem prin câteva cuvinte care apațin sciitorului Nichita Danilov, autor al cărții Atelierele de pe Armeană (Junimea, Iași 2024): „Scriind despre pictori, am asemănat atelierele lor cu chiliile unor călugări nărăviţi în singurătate, Imobilul de pe Armeană, l-am comparat cu Turnul Babel pictat cândva de Pieter Bruegel cel Bătrân, care apare azi pe emblema steagului Uniunii Europene, pe când cel de pe strada Lăpuşneanu, nu ştiu de ce, am fost tentat să-l compar mereu cu un templu populat de pelerini, aflaţi în drum spre un iluzoriu Ierusalim, ce ni se va arăta cândva în ceruri… Atelierele pictorilor cunosc, pe parcursul zilei, câteva metamorfoze. Dacă dimineaţa seamănă, într-adevăr, cu nişte chilii, la orele prânzului ele se transformă în nişte anticamere sau chiar saloane de primire. Pictorul se comportă ca un călugăr atâta timp cât are şevaletul în faţă. După ce îl abandonează, sufletul îi dă ghes să-şi propovăduiască propria sa religia în lume…”.
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN